Güncel Mühendislik Maaşları

Uçak Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

uçak mühendisliği maaşları

Uçak mühendisliği, havacılığa yapılan yatırımların artmasıyla birlikte gittikçe popüler hale gelen mesleklerden biridir. Çoğu mühendislik bölümü gibi her üniversitede bulunmaması uçak mühendisliğinin değerini korumasını sağlamıştır. Ben de bu yazımda uçak mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım. Üniversite sınavına hazırlanıp uçak mühendisliği okumak isteyen arkadaşların merakını umarım bir nebze de olsa dindirebilirim.

Uçak Mühendisleri Ne İş Yapar?

Uçak mühendislerinin ekonomik kalkınma üzerinde önemli rolleri vardır.  Hava ve uzay sanayisinin gelişmesi ekonomi üzerinde doğrudan etkilidir. Bu durum Uçak mühendislerine yönelik talebin artmasına yol açar. Uçak mühendisliğinin başlıca sorumluluk alanları şu şekildedir:

  • Uçak tasarımlarını hem proje aşamasında hem de üretim aşamasında  yakından takip ve kontrol etmek.
  • Uçakların motor gücü v.b. kontrollerini yapmak.
  • Uçuş öncesi uçakların dış ve iç sistemlerinin denetlenmesi ve olası sorunların giderilmesini sağlamak.
  • İniş ve kalkışlardan önce verilerin hesaplanmasını yapmak.

Uçak Mühendisliği Maaşları

Diğer mühendislik dallarının maaşlarını anlatırken yaptığım gibi uçak mühendisliği maaşlarını da devlet ve özel sektör olmak üzere iki başlık altında inceleyeceğim. Çünkü uçak mühendisleri çok fazla bilinmese de kamuda da çalışabiliyorlar. Fakat unutmayın devlete atanmak için KPSS’den oldukça yüksek bir puan almanız gerekir.

Özel Sektörde Uçak Mühendisliği Maaşları

Uçak mühendisliği denilince akla genelde uçakları tasarlayan, üretilmesinde aktif olarak rol alan kişiler gelir. Evet bu tanım doğrudur fakat yetersizdir. Uçak mühendisleri sadece uçaklardan değil hava içinde hareket eden her şeyden sorumludur. Ayrıca diğer mühendisliklerle kıyaslandığında maaş olarak özel sektörde daha iyi konumdadır.

Uçak mühendisleri ağırlıklı olarak savunma sanayisinde çalışırlar. Yeni mezun bir uçak mühendisi maaşı özel sektörde ortalama olarak 4250 TL civarındadır. Tecrübe kazandıkça, bilgisini artırdıkça uçak mühendisinin maaşı da aynı oranda artacaktır. Kurumsal bir firmada çalışan 5 yıllık uçak mühendisinin maaşı yaklaşık olarak 8500 TL bandındadır.

Bu maaş miktarları kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Eğer henüz mezun olmamış bir mühendislik öğrencisiyseniz sizlere tavsiyem kendinizi olabildiğince geliştirmenizdir. Özel sektörde kariyer düşünüyorsanız şunu unutmayın: Özel sektörde kazandırırsanız kazanırsınız. Dolayısıyla çalışmak istediğiniz alana yönelik kendinize ekstra özellikler katmalısınız.

UnvanEn Düşük Maaş ( TL )Ortalama Maaş ( TL )En Yüksek Maaş ( TL )
Yeni Mezun Uçak Mühendisi5.5006.5007.000
Kıdemli Uçak Mühendisi ( 2 Yıl )7.0007.5008.000
Uzman Uçak Mühendisi ( +5 Yıl )8.000850015000
Tablodaki değerler piyasada çalışan belirli bir grup uçak mühendisinin maaşları göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması tavsiye olunur.

Devlette Uçak Mühendisliği Maaşları

Yeni mezun uçak mühendisleri için devlette çalışmak maaş konusunda özel sektöre göre nispeten daha avantajlıdır. Son yapılan zamlarla birlikte devlette en düşük mühendis maaşı yaklaşık olarak 8000 TL oldu. Dolayısıyla kamuya atanan bir uçak mühendisi ister tecrübeli ister tecrübesiz olsun bu civarda bir maaş ile işe başlar. Daha sonra çalışılan yıl arttıkça maaş da doğru orantılı şekilde yükselir.

Devlette de maaşları etkileyen bazı faktörler vardır. Atanılan kurum, kadro, yabancı dil puanı, yüksek lisans yapılması, eş durumu ve daha birçok şey maaşa doğrudan etki eder.

Ne yazık ki artık mühendis olarak devlete atanmak oldukça zor bir hal aldı. Çok fazla uçak mühendisi kadrosu açılmıyor, açılan kadrolara atanabilmek için de KPSS lisanstan en az 90 puan almanız gerekiyor.

Tavsiye Yazı: Makine Mühendisliği Maaşları

Özel Sektörde Uçak Mühendisliği Çalışma Koşulları

Uçak mühendisliği maaşları hakkında bilgi verdikten sonra biraz da çalışma koşullarından bahsetmek istiyorum. Genelde çalışma koşullarını anlatırken kurumsal firma ve kurumsal olmayan firma olarak ikiye ayırırım. Ancak bünyesinde uçak mühendisi istihdam edecek her firmanın büyük, kurumsal olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz.

Uçak mühendisliği çalışma koşulları özel sektörde genel olarak şu şekildedir:

  • Sabah 9 akşam 18.00 mesai saatleri
  • Hafta sonu iki gün tatil. ( Bazı firmalar cumartesi günü yarım gün çalışabiliyor. )
  • Milli ve dini bayramlarda tatil.
  • Mesai yaparsanız mesai ücreti. ( Normalde mesai ücreti bire bir buçuk. Lakin bazı firmalar bire bir olarak da ödeyebiliyor. )
  • Servis ve öğle yemeği imkanı. Çalışma saatinin erken başladığı firmalarda kahvaltı imkanı da sunuluyor.
  • Firma doktoru.
  • Bazı firmalarda özel sağlık sigortası.

Devlette Uçak Mühendisliği Çalışma Koşulları

Devlette çalışma koşulları özel sektöre göre daha stressiz ve sakindir. Ancak devlette çalışmanın dezavantajlarından birisi de paslanmaktır. Bilgilerinizi aktif olarak kullanmadığınız için unutabilirsiniz.

  • Sabah 9 akşam 17.00 mesai saatleri.
  • Cumartesi – Pazar haftalık tatil.
  • Bütün milli ve dini bayramlarda tatil.
  • Kurum doktoru imkanı.
  • Bazı özel hastane ve kurumlarda geçerli indirimler.
  • Öğle yemeği ve servis imkanı.

Bu yazımda uçak mühendisliği maaşları ve uçak mühendisliği çalışma koşulları hakkında elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım. Yazımı bitirmeden şu uyarıyı da yapmak istiyorum. Seçeceğiniz mesleği maaşına bakarak belirlemeyin. Sizin için en önemli kriter bu olmasın. Eğer gerçekten seviyorsanız ve 20 sene sonra da o mesleği yaparken mutlu olacağınızı düşünüyorsanız tercih edin. Emin olun bu her şeyden daha önemli. Sevdiğiniz bir meslekte iş imkanı az olsa da para kazanabilirsiniz. Fakat sevmediğiniz, her gün istemeyerek gittiğiniz bir işte yaptığınız meslekten iş imkanı geniş de olsa para kazanamazsınız.

Uçak Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Uçak mühendislerinin maaşları devlette ve özel sektörde farklı oranlardadır. Devlette çalışan uçak mühendisleri 8000-11000 TL arasında maaş alır. Özel sektörde genellikle başlangıç ücreti 5.500 TL olarak belirlenir. Ancak uçak mühendisliği önü açık bir alandır. İyi bir cv ile özel sektörde 15.000 civarında maaş almak mümkündür.

Uçak Mühendisliği Çalışma Koşulları Nasıl?

Hangarlarda ve uçak parçaları üretim fabrikalarında iş bulma imkanı olan Uçak Mühendisleri devlette daha rahat ve stabil çalışma koşullarına hakimdir.

Hüseyin Başoğul

2020 yılında Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Kendimi mühendisliğin yanında sosyal medya ve seo alanlarında da geliştirdim. Hayat boyu öğrenmeye inanırım. Taze Mühendis'te de öğrendiğim konuları sizlerle paylaşıyorum :)

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. merhaba …. ben 21 yıllık inşaat mühendisiyim… bizim zamanımızda tercihlerde bilinç yoktu… puan sıralamasına göre dizdim tercihleri , inşaat mühendisliği geldi… çok işsiz kaldım , krizler falan çıktı… aslında mesleğimi seviyorum ama 9 yıl psikiyatrik bir hastalıktan dolayı ara vermek zorunda kaldım… denetçi belgesiyle idare ettim… 2-3 ay oldu bir işe girdim ama şef öğretmeyi pek sevmiyor, o da gidecek inşaallah öğretmeyi seven bir şef gelir.. meslek tercih ederken çevrenize muhakkak danışın derim..bana danışmak isterseniz seve seve yardımcı olurum … saygılar
    Fatih Taner Vural
    İnşaat Mühendisi
    Ankara Gazi Üniversitesi
    0 532 390 97 73
    [email protected]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu