Bilgisayar MühendisliğiMühendislik Bölümleri

Bilgisayar Mühendisliği Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Günümüzde kullanılan teknolojik aletlerden en yaygını şüphesiz bilgisayarlardır. Her türlü işimizi hiç kıpırdamadan birkaç dakika içinde halletmemizi sağlayan bilgisayar, hayatımızın büyük bir parçası olmuştur. Bilgisayarların yazılımları ve donanımları ile ilgilenen kişilere de bilgisayar mühendisi adı verilmektedir. Ben de bu yazımda bilgisayar mühendisliği nedir, bilgisayar mühendisleri ne iş yapar? Gibi sorulara ayrıntılı şekilde cevap vermeye çalışacağım.

Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Üniversite tercihlerine bakıldığında ülkemizde en çok tercih edilen bölümlerden olan bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve bilgisayar tabanlı sistemlerin donanımını ve yazılımını geliştirmek amaçlı eğitimler veren mühendislik dalıdır. Bu bölümde bilgisayar biliminin yanı sıra elektrik-elektronik alanında da eğitimler verilmektedir. Daha ayrıntılı inceleyecek olursak bilgisayar mühendisliği; yazılımlar, donanımlar, işletim sistemleri, bilgisayar ağları gibi kavramları en ince ayrıntısına kadar inceleyen, bu alanlarda ortaya çıkan sorunlara çözüm bulan, yeni sistemler ve programlar üreten bir mühendislik bölümüdür. Yani bu bölümde hem var olan teknolojiler ele alınır hem de yeni teknolojiler üretilir.

Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?

Bilgisayar mühendisliği alanının oldukça büyük bir iş aralığı vardır. Bu bölümden mezun olan kişiler donanım mühendisliği, yazılım mühendisliği, robotik mühendisliği, veritabanı uzmanlığı, web tasarım uzmanlığı, ağ internet uzmanlığı, kontrol mühendisliği, sistem mühendisliği, test mühendisliği, erişim mühendisliği, network mühendisliği, veri analistliği gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir.

Peki bu kadar çok çalışma alanı olan bilgisayar mühendisleri nerelerde çalışırlar? Gelin beraber inceleyelim.

Başta yazılım sektörü olmak üzere eğitim, sağlık, ticaret, enerji, gıda, savunma sanayi gibi birçok sektörde bilgisayar mühendislerine ihtiyaç vardır.

Bilgisayar Mühendisinin Sahip Olması Gereken Özellikler

Hayatın her alanında karşımıza çıkan bilgisayar mühendislerinin sahip olması gereken bazı özellikler vardır.

  • Matematik alanına hakim olmak
  • Analitik düşünmek
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Yaratıcılık
  • Mesleki ihtiyaçları ve yeni teknolojileri öğrenmeye istekli olmak
  • Detay odaklı çalışabilmek
  • Problemleri çözümleyebilme becerisine sahip olmak
  • Verileri analiz edebilmek
  • Etkin bir biçimde iletişim kurabilmek
  • Güncel konulara hakim olmak

Genel olarak bir bilgisayar mühendislerinin sahip olması gereken özellikler bunlardır.

Bilgisayar Mühendisliği Dersleri

Bilgisayar mühendisliği dersleri üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Fakat bazı temel dersler her üniversitede aynıdır. Bu bölümde anlatılan derslerin bir kısmı aşağıda listelenmektedir.

  • Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
  • Algoritmalar ve Programlamaya Giriş
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Nesneye Yönelik Programlama
  • İşletim Sistemleri
  • Mantık Devreleri
  • Veri Yapıları ve Uygulamaları
  • Elektronik Devre Elemanları ve Ölçme
  • Veritabanı Yönetim Sistemleri
  • Mobil Programlama
  • Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler
  • Veri Haberleşmesi ve Ağlar
  • Bilgisayar Mimarisi ve Organizasyonu
  • Web Programlama
  • Görüntü İşleme
  • Yapay Zeka
  • Robotik

Bu derslerin yanı sıra her üniversitenin 4 yıl boyunca öğrettiği farklı programlama dilleri de mevcuttur.

Bilgisayar Mühendisliği Okumak Zor mu?

Bu soru özellikle tercih yapacak olan öğrencilerin oldukça sık düşündüğü bir sorudur. Artık alışılmış bir cevap olmasına rağmen en doğru cevap şudur: Eğer çabalarsan hiçbir şey zor değildir.

Mühendislik alanlarının tamamı diğer alanlara göre zor olarak nitelendirilir. Eğer kendinizi matematik, fizik gibi sayısal alanlarda başarılı buluyorsanız mühendislikte daha az zorlanırsınız diyebilirim. Bunun dışında bölüm derslerine baktığınızda ilginizi çekiyorsa bu bölüm sizin için oldukça keyifli olacaktır.

Bilgisayar Mühendisliği İş İmkanları

Bilgisayar mühendisliğinde iş bulma imkanının geniş olduğu kadar çalışma alanı da oldukça geniştir. Bu bölüm birçok alt alana ayrıldığı için mezunlarının da kendilerine göre alan bulması çok daha kolaydır. Bilgisayar mühendisi ne iş yapar başlığının altında da belirttiğim gibi birçok farklı alanda kendilerini gösterebilirler.

Bu bölümün yurt içinde bulunan iş imkanları geniş olduğu kadar yurt dışında çalışma imkanı da oldukça geniştir. Eğer işinizde başarılıysanız ve iyi derecede İngilizce biliyorsanız yurtdışında çalışmak sizin için oldukça avantajlı olacaktır.

Her şeyin yanı sıra iş imkanlarını birçok farklı faktör de etkilemektedir. Yukarıda bahsettiğim gibi ingilizce bilmeniz bu alan için oldukça önemlidir. Yüksek lisans yapmış ya da yapıyor olmak da iş bulma konusunda sizi rakiplerinizin önüne geçirecektir. Bunların dışında kişisel özellikleriniz, takım ruhuna yatkın olup olmamanız, analitik düşünme kabiliyetiniz gibi bir çok durum iş bulma sürecinizi olumlu etkileyecektir.

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Maaş konusuna geçmeden önce bir uyarıda bulunmak istiyorum. Seçeceğiniz mesleğe asla alacağınız maaşa göre karar vermeyin. Sevmediğiniz bir işi sadece maaşı için yapamazsınız. Bu yüzden bu kısmı bilgisayar mühendisliği okuyan ya da okumak isteyen kişileri şu an ki zamana göre bilgilendirmek için yazıyorum.

Bilgisayar mühendisliği maaşları kurumdan kuruma değişmektedir. Aynı zamanda kişinin yetkinliklerine göre de maaşında değişiklikler yapılmaktadır. Genel olarak bir maaş durumundan bahsedecek olursak bu konuyu kamu kurumları ve özel sektör şeklinde iki alt dalda incelememiz gerekir.

Kamu kurumlarında yeni mezun bir bilgisayar mühendisi 5700 TL civarında maaş almaktadır. Tabi devlet kurumlarında da maaşı etkileyen bazı durumlar bulunmaktadır. Çalışılan kurum ya da kadro, eş durumu, yabancı dil durumu gibi etkenler de maaşı etkileyebilmektedir.

Özel kurumlarında ise yeni mezun bilgisayar mühendisi maalesef kamu kurumlarında olduğu gibi şanslı değil. Yeni başlayan bir mühendis ortalama olarak 3000-4000 TL civarında bir maaş almaktadır. Bunun yanı sıra kıdemli bir bilgisayar mühendisi çok daha yüksek maaşlarla çalışmaktadır. Özel sektörde tecrübe arttıkça maaşınız da doğru orantılı olarak artmaktadır.

Maaş konusunda daha detaylı bir bilgiye sahip olmak isterseniz Bilgisayar Mühendisliği Maaşları adlı yazıma da göz atabilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır? Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri

Bu yazımda bilgisayar mühendisliği nedir ve bilgisayar mühendisi ne iş yapar? Gibi sorulara elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşmayı unutmayın…

Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Bilgisayarın yazılım ve donanımının araştırılması, geliştirilmesi ve test edilmesi konularının hepsinden sorumlu olan kişiler bilgisayar mühendisleridir.

Bilgisayar Mühendisinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bilgisayar mühendisleri; analitik düşünebilmeli, etkili iletişim becerilerine sahip olmalı, sorunlar karşısında çözümler üretebilmeli ve güncel teknolojilere hakim olmalıdır.

Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?

Bilgisayar donanımları ve yazılımları ile ilgili her alanda bilgisayar mühendisleri görev alırlar. Gelişen teknoloji ile birlikte sektör fark etmeksizin bilgisayar mühendisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Nisanur Demirci

Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Merak ettiğim ve öğrendiğim şeyleri Taze Mühendis\'te sizlerle paylaşıyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu