Güncel Mühendislik Maaşları

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları

Metalurji ve malzeme mühendisliği, her ne kadar makina mühendisliğinin bir alt dalı olarak bilinse de aslında kendi başına ayrı bir mühendislik dalıdır. En eski medeniyetlerden beri var olan metalurji bilimi, çağlar boyu insanlıkla birlikte gelişim göstermiştir. Yakın tarihe bakıldığında ise metalurji ve malzeme sektörünün gelişmesindeki en önemli kahramanlar metalurji ve malzeme mühendisleri olmuştur. Metalurji sektörü, üretim sektörünün temelini oluşturmaktadır. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde oldukça fazla metalurji ve malzeme mühendisi istihdamı vardır. Bu yazımda metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.

Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Ne İş Yapar?

Metalurji ve malzeme mühendisliği öğrencileri 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlayarak “metalurji ve malzeme mühendisi” unvanını kazanır. Metalurji ve malzeme mühendisleri temel olarak doğada bulunan yapay ve doğal maddelerin daha dayanıklı ve kullanışlı bir forma dönüştürülmeleri üzerine çalışmalar gerçekleştirir. Metalurji ve malzeme mühendislerinin görev ve sorumlulukları temel olarak şu şekildedir:

  • Yapay ve doğal formda bulunan mevcut maddelerin bir araya getirilerek daha dayanıklı bir forma dönüştürülmesi.
  • Mevcut malzemelerinin geliştirilmesi
  • Malzeme kalitesinin ve verimliliğinin arttırılması
  • Madenlerin yer altından çıkarılması aşamasında ortaya çıkan sorunların tespit edilmesi ve çevreci çözümler sunulması
  • Madenlerin kullanılabilir forma dönüştürülmesi

Belirtilmiş olan bu maddeler metalurji ve malzeme mühendislerinin temel çalışmaları ve görevleri arasındadır. Bu maddelere eklemeler yapmak mümkündür.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Maaşları

Metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna geçmeden önce bu mesleği seçecek ve seçmiş olan mühendis adaylarına bir tavsiye vermek istiyorum. Meslek seçimi yaparken para her zaman ikinci yada üçüncü planda tutulmalıdır. Bu mesleği seçmeyi düşünürken ilk önce metalurji ve malzeme mühendisliği bana ne kadar uygun bir meslek diye kendinize sormalısınız.

Bu tavsiyeden sonra metalurji ve malzeme mühendisi maaşı ne kadar sorusunun cevabına gelelim. Bu soruya özel sektör ve devlet olmak üzere iki ayrı başlıkta cevap vermek istiyorum.

Özel Sektörde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Maaşları

Metalurji ve malzeme mühendisliği, kendine yakın mühendislik disiplinlerinden bir parça bünyesinde bulundurmasıyla bilinir. Bunun yanında başlıca mühendislik dalları arasındadır. Bu yüzden metalurji ve malzeme mühendislerinin çalışma alanı oldukça geniştir. Metalurji ve malzeme mühendisleri; üretim, kalite, tasarım, ar-ge, satış, pazarlama ve planlama departmanlarında yetkinlik sahibi olduğu için sektörde en çok ihtiyaç duyulan mühendisliklerden biridir. Bundan dolayı özel sektörde metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları oldukça tatmin edicidir.

Yeni mezun bir metalurji ve malzeme mühendisi ortalama olarak 5.500-7.250 TL arası bir maaş ile işe başlamaktadır. Bu maaş ortalama bir değerdir. Öğrencilik yıllarında kişisel gelişimine önem veren mühendisler daha yüksek maaşlarla işe başlayabilir. Kişisel gelişim başlığı altında bir çok madde sayabiliriz. Bu maddelerin en başında yabancı dil gelmektedir. Yabancı dilin arkasından ise mühendis adayının üniversite hayatında bulunduğu projeler ve öğrendiği yazılımlar gelir. Ayrıca girişken olup çevre edinen bireylerin mezun olduğunda daha kolay iş bulup ortalamanın üstünde bir maaş ile işe başladığı gözlemlenmiştir.

Özel sektörde yüksek maaşlı pozisyonlarda çalışmak için en gerekli nitelik tecrübedir. Bir mühendis, tecrübe kazandıkça maaşı artar. Bu sayede sürekli gelişim içerisinde olan mühendisler sektörde tam anlamıyla aranan adam statüsüne gelecektir. Tecrübe kazanmış ve sektöre hakim bir metalurji ve malzeme mühendisi, aylık 10.000 TL civarında kazanabilir. Özellikle ileri evrelerde kurumsal firmalarda yönetici statüsünde bulunduğunda aylık 20.000 – 30.000 TL’ ye varan paralar kazanması olasıdır.

Metalurji ve malzeme mühendisleri özellikle yurt dışında oldukça rağbet görmektedirler. Fiziksel metalurji uzmanlığı veya korozyon mühendisliği gibi pozisyonlarda çalışan metalurji ve malzeme mühendislerinin aylık 50.000 ‘ya kadar maaş kazanmaları mümkündür.

UnvanEn Düşük Maaş ( TL )Ortalama Maaş ( TL )En Yüksek Maaş ( TL )
Yeni Mezun Metalurji ve Malzeme Mühendisi5.50050007.250
Kıdemli Metalurji ve Malzeme Mühendisi ( 2 Yıl )7.25055008.000
Uzman Metalurji ve Malzeme Mühendisi ( +5 Yıl )8.000850013000
Tablodaki değerler piyasada çalışan belirli bir grup metalurji ve malzeme mühendisinin maaşları göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması tavsiye olunur.

Devlette Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Maaşları

Her mühendislik bölümünde olduğu gibi metalurji ve malzeme mühendisliğinde de devlete girmek oldukça zorlu bir süreçtir. Devlet kurumlarında yıl içerisinde çok az metalurji ve malzeme mühendisliği kadrosu açıldığı için sadece çok yüksek KPSS puanına sahip kişiler kadroya girmeye hak kazanabilirler.

Devlette çalışan bir metalurji ve malzeme mühendisi ortalama olarak aylık 8000-11000 TL aralığında bir gelir kazanmaktadır. Bulunduğu pozisyonun derecesine ve belgelendirmek üzere yabancı dile sahip olan mühendisler daha yüksek maaş alırlar. Ayrıca yüksek lisans ve doktora gibi lisansüstü diplomalar da maaşı artıran faktörler arasındadır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Çalışma Koşulları

Metalurji ve malzeme mühendisleri genellikle ağır sanayi ortamında çalışırlar. Ağır sanayi ortamlarını sıralayacak olursak; dökümhaneler, demir-çelik üretim tesisleri, haddehaneler, kaynaklı konstrüksiyon imalat fabrikaları, ısıl işlem bölümleri sayılabilir. Ayrıca metalurji ve malzeme mühendisleri, laboratuvarda ve ofis ortamında da çalışabilirler.

Özellikle ağır sanayide bulunan metalurji ve malzeme mühendislerinin çok temiz bir ortamda çalıştığı söylenemez. Ortamda bulunan yüksek sıcaklık ve kimyasallardan dolayı metalurji ve malzeme mühendisleri isg bilgisine sahip olmalıdır.

Tavsiye Yazı: Yazılım Mühendisliği Maaşları

Bu yazımda metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları devlette ve özel sektörde farklılıklar gösterir. Devlette çalışan metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları 8000-11000 TL arasında değişiklik gösterir. Özel sektörde ise başlangıç ücreti 5.500civarındadır. Üst sınır için net bir rakam belirtmek mümkün değildir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Çalışma Koşulları Nasıl?

Fabrika ve ofis ortamlarında çalışma imkanlarına sahip olan mühendisler ücretler bir kenara bırakıldığında en düzenli mesai saatleri ve çalışma ortamlarına devlette çalışarak sahip olabilirler.

Salih Bilgin

Gazi Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapmaktayım. İlgi duyduğum malzeme bilimi ile ilgili yazılar yazıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Salih hocam teşekkür ederiz yazınızı okudum. Yine ufuk açıcı bir yazı olmuş tebrik ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu