Güncel Mühendislik Maaşları

Mekatronik Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

mekatronik mühendisliği maaşları

Mekatronik mühendisliği; makine, yazılım ve elektronik disiplinlerini bünyesinde barındıran önemli bir mühendislik dalıdır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş dünyasında özellikle yazılım ve robotik alanına yönelim oldukça hızlanmıştır. Doğal olarak bu durum, mekatronik mühendislerine olan ihtiyacı da gözle görülür derecede artırmıştır. Bu yazımda mekatronik mühendisliği maaşları ne kadar? Sorusuna cevap verip sizlere bu bölümü elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Mekatronik Mühendisleri Ne İş Yapar?

Mekatronik mühendisliği; makine, elektronik, robotik ve otomasyon alanlarıyla doğrudan ilişkilidir. Mekatronik mühendisleri de en çok bu alanlarda faaliyet gösterirler. Görev ve sorumlulukları sektöre ve yapılan işe göre değişmektedir.

  • Solidworks, ansys, matlab gibi programlar kullanılarak tasarımın; çizimi ve bütün analizlerinin yapılmasında
  • Bilgisayar destekli imalat programları kullanılarak imalat yöntemlerinin belirlenmesi ve imalat süreçlerinin yönetilmesinde
  • Motorlar, sensörler, kablolar, pano bağlantıları gibi makinenin elektrik-elektronik aksamlarının üretiminde
  • Makine otomasyonunun yapılmasında ve kullanıcı paneli arayüzü tasarımında
  • Kalite kontrol prosedürlerinin belirlenerek tüm işlemleri biten makinenin kalite kontrolünün yapılması ve test edilmesinde
  • Araştırma ve geliştirme bölümünde ürün geliştirmede
  • Fabrika içi iş sağlığı ve güvenliğinin denetlenmesinde
  • Altium designer, eagle, proteus gibi programların kullanılarak PCB kart tasarımında ve üretiminde
  • Tıp, havacılık, otomotiv, tüketici ve güç elektroniği başta olmak üzere elektronik cihazların yazılım gereksinimlerini karşılamak için gömülü sistem programlanmasında
  • IoT yani nesnelerin interneti için haberleşme protokolleri geliştirilmesinde
  • Akıllı ev sistemleri ve bina otomasyonu için algoritma, yazılım ve donanım geliştirilmesinde

Mekatronik mühendisleri aktif olarak görev alır.

Mekatronik Mühendisliği Çalışma Alanları

Mekatronik mühendisliği, birçok farklı mühendislik dalını bünyesinde barındırdığı için çalışma alanları da oldukça geniştir. Yazılım, makine ve elektroniğin olduğu her sektörde mekatronik mühendislerine rastlamak mümkündür.

Başlıca mekatronik mühendisliği çalışma alanları şunlardır:

  • AR&GE veya ÜR&GE bölümü
  • Yazılım veya donanım bölümü
  • Satış ve pazarlama bölümü
  • Proje tasarım bölümü
  • Montaj bölümü
  • Kalite kontrol bölümü
  • Test laboratuvarları

Mekatronik Mühendisliği Maaşları

Mekatronik mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlayan kişiler hem devlette hem de özel sektörde çeşitli iş imkanları bulabilirler. Kamu ve özel sektörde maaş, çalışma koşulları, personel hakları farklılık gösterir. Dolayısıyla bu konuları iki ayrı başlık altında anlatmaya çalışacağım.

Özel Sektörde Mekatronik Mühendisliği Maaşları

UnvanEn Düşük Maaş ( TL )Ortalama Maaş ( TL )En Yüksek Maaş ( TL )
Yeni Mezun Mekatronik Mühendisi5.5007.90011.850
Kıdemli Mekatronik Mühendisi7.7108.10013.500
Uzman Mekatronik Mühendisi10.35013.00017000
Tablodaki değerler piyasada çalışan belirli bir grup mekatronik mühendisinin maaşları göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması tavsiye olunur.

Mekatronik mühendisliği, kısmen bilinen ama çoğu kişinin ilk defa duyduğu bir bölümdür. Bu sebeple ileride iş bulup bulamama konusunda kuşkuya düşebilirsiniz. Özel sektörde fırsatların daha çok ve çalışma alanlarının epeyce geniş olduğu söyleyebilirim. Kısaca mekatronik alanında özel sektörde iş bulmak kamu kurumlarına atanmaktan daha kolaydır.

Mekatronik mühendisleri ilaçtan gıdaya, havacılıktan madenciliğe, bankacılıktan robotiğe kadar çeşitli sektörlerde çalışabilirler. En genel haliyle makineler ve yan sanayi dediğimiz makinelere ait alt parçalar üreten fabrikalarda, makineler için gerekli olan yazılım hizmeti veren firmalarda iş bulmak mümkündür.

Mekatronik mühendisleri mezun olduktan sonra genellikle asgari ücret seviyesinde bir maaşla işe başlarlar. Eğer donanımlıysanız, öğrencilik yıllarında kendinizi geliştirdiyseniz, sektörünüzde network edinmeyi başardıysanız yeni mezun olduğunuzda iyi bir iş bulabilir ve 10.000 TL bandında veya daha yüksek miktarda maaşla işe başlayabilirsiniz.

Burada ki en önemli iki faktör bireysel donanım ve çevredir. Alacağınız maaşlar bu ikisine göre değişkenlik gösterecektir. Zamanla bilgi birikimi ve tecrübe de arttıkça elde edeceğiniz gelir belli oranlarda artacaktır.

Devlette Mekatronik Mühendisliği Maaşları

Ne yazık ki devlette mekatronik mühendisliği kadrosu çok azdır. Dolayısıyla herhangi bir devlet kurumunda mekatronik mühendisi unvanı ile çalışmak neredeyse imkansızdır. Ancak bazen mekatronik mühendislerinin de başvurabileceği kadrolar açılır. Devlette çalışmak isteyen mekatronik mühendislerinin kurumların düzenlediği alımları sık sık takip etmesi gerekir.

Eğer devlet kurumunda çalışmak istiyorsanız bunun için KPSS’ye girmelisiniz. KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. Mezun durumunda olan üniversite öğrencileri de lisans KPSS’ye girebilir. Yüksek alırsanız ve mezun olduğunuzda kadro açılırsa direkt devlette işe başl.ama ihtimaliniz bulunur. Devlette mekatronik mühendisliği maaşları ortalama olarak 9.500 – 14.000 TL civarındadır. Memur maaşları; kadro derecesi, akademik durum, yabancı dil puanı, çalışılan kurum gibi çeşitli etmenlere göre değişkenlik gösterir. Ayrıca her sene enflasyon oranına bağlı olarak düzenli maaş zammı da söz konusudur.

İş hayatımızda birbirinden farklı sorunlar olmaya devam edecek. Bizler de mühendisler olarak sorunları en iyi şekilde çözebilmeliyiz. Karşılaştığı sorunu iyi çözen, pes etmeyen ve işini seven mühendislerin daha iyi maaş almakta olduğunu ayrıca daha verimli, özgüvenli ve tecrübeli olduğunu görmekteyiz.

Mekatronik Mühendisliği Çalışma Koşulları

Devlette ve özel sektörde mekatronik mühendisliği çalışma koşulları farklılık gösterir. Eğer çok kurumsal bir şirkette çalışmıyorsanız devletin çalışma koşulları bakımından özellikle yeni mezun mühendisler için daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim.

Özel Sektörde Mekatronik Mühendisliği Çalışma Koşulları

  • Hafta sonu tatili vardır. Fakat bazı firmalar cumartesi yarım gün
  • Mesai saatleri 09:00-18:00 arasındadır.
  • Servis imkanı ve öğle yemeği bulunur.
  • Dini ve milli bayramlar tatildir. Fakat bu durum firmadan firmaya değişkenlik gösterir.
  • Fazla mesai yaptığınızda ek ücret ödemesi yapılır.
  • Belirli zamanlarda ikramiye verilebilir ve sosyal yardımlar yapılabilir.
  • Servis ve öğle yemeği imkanı olmayan küçük kuruluşlarda, aylık ulaşım ve öğle yemeği ödemesi yapılır.

Tecrübe kazandıkça ve kendinizi geliştirdikçe özel sektördeki çalışma koşullarınızı daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.

Devlette Mekatronik Mühendisliği Çalışma Koşulları

Devlet kadrosuna atanmak zor olsa da atandıktan sonra daha rahat bir iş deneyiminiz olur. Devlette çalışma koşulları kurumdan kuruma ufak farklılıklar gösterse de çoğunlukla standarttır.

  • Servis imkanı vardır.
  • Öğle yemeği bulunur.
  • Kurum hekimi vardır.
  • Hafta sonları tatildir.
  • Mesai saatleri 09:00-17:00 arasıdır.
  • Dini ve milli bayramlar tatildir.
  • Gün içinde fazla mesai veya özel günlerde mesai yapılması durumunda mesai ücreti zamlı olarak ödenir.
  • Yıllık izin bulunur.
  • Bazı devlet kurumlarının özel şirketler ve sağlık kuruluşları ile indirim anlaşmaları bulunmaktadır.

Evet maaş meslek seçiminde önemli bir kriterdir fakat asla tek kriter olmamalı. Seçeceğiniz mesleğin geleceğinizi şekillendireceğini unutmayın. Her zaman şunu düşünün: “Hangi işi bundan otuz sene sonra da yapsam mutlu olacağım?” Bu soruya yanıt verdiğinizde aslında mesleğinizi buldunuz demektir. Ülkemizde hiçbir üniversite, hiçbir meslek size iş garantisi sunmuyor. Fakat mesleğinizi severseniz şartlar ne kadar kötü olursa olsun mücadele eder, elinizden gelenin en iyisini yaparsınız.

Bu yazımda mekatronik mühendisliği maaşları ve çalışma koşulları hakkında elimden geldiğince sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca mühendislik maaşları kategorimizden diğer mühendislik bölümleri ve maaşları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Özel Sektörde Mekatronik Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Yeni mezun mekatronik mühendisleri ortalama olarak 6000 TL maaş alırken kendini yetiştirmiş uzman mekatronik mühendileri 10000 TL ve üzeri maaş almaktadır.

Devlette Mekatronik Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Devlette mekatronik mühendisliği maaşları ortalama olarak 9.500 – 14.000 TL civarındadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu