Güncel Mühendislik Maaşları

Makine Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

makine mühendisliği maaşları

Makine mühendisliği maaşları, bu bölümü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Temel mühendisliklerden olan makine mühendisliği; geniş iş alanı, üretime dayalı çalışma gibi özellikleriyle insanlık için en önemli disiplinlerden biridir. Ülkemizde de bu bölümden mezun olan mühendisler birçok farklı sektörde çalışabilmektedirler. Bu yazımda makine mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.

Makine Mühendisleri Ne İş Yapar?

Makine mühendisliği öğrencileri 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlayarak “makine mühendisi” unvanını kazanır. Makine mühendisliği temel mühendislik bölümlerinden biridir ve geniş bir çalışma alanına sahiptir. Makine mühendislerinin görev ve sorumlulukları temel olarak şu şekildedir:

  • Kaliteli ürünlerin daha ucuza mal edilmesi için çalışmalar yapmak
  • Mevcut makinelerin geliştirilmesi
  • Makinelerin bakım, onarımlarının yapılması ve verimliliğinin arttırılması
  • Alanla ilgili yeniliklerin takip edilmesi ve uyarlanması

Belirtilmiş olan bu maddeler makine mühendislerinin temel çalışmaları ve görevleri arasındadır. Bu maddelere eklemeler yapmak mümkündür.

Makine Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Hem kamuda hem de özel sektörde makine mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma koşulları, maaş miktarı ve diğer şartlar; devlette ve özel sektörde farklılık gösterebildiği için bu konuya iki başlık altında değineceğim.

Yazıma başlamadan önce şunu da belirtmek isterim ki seçeceğiniz bölümü maaş miktarına bakarak belirlemeyin. Maaş sizin için önemli bir kriter olsun buna lafım yok ancak en önemli kriter olmasın. Gerçekten bir ömür boyu bu mesleği severek yapabilir miyim sorusuna cevap vermeye çalışın üniversite bölüm tercihi yaparken. Sevdiğiniz mesleği yaparsanız ömür boyu çalışmak zorunda kalmazsınız.

Özel Sektörde Makine Mühendisliği Maaşları

Makine mühendisliği en geniş çalışma alanına sahip olan mühendisliktir. Hatta öyle ki metalurji ve malzeme, imalat, raylı sistemler, enerji sistemleri gibi bazı bölümler makine mühendisliğinden ayrılarak oluşmuştur. Dolayısıyla makine mühendisleri özel sektörde aklınıza gelebilecek her alanda iş bulabilirler. Çalışılan alana göre maaş miktarı da farklılık göstermektedir. Örnek vermek gerekirse büyük bir otomotiv fabrikasında mühendis olarak çalışırken alacağınız maaş ile şantiyede makine mühendisi olarak çalışırken alacağınız maaş arasında farklılık olabilir.

Ortalama olarak bir değer vermek gerekirse yeni mezun makine mühendisleri yaklaşık olarak asgari ücretin 300 – 400 TL daha üstünde bir maaş ile işe başlarlar. Tecrübe kazanıldıkça maaş miktarı da artış gösterir. Özel sektörde kurumsal bir firmada çalışan 5 sene tecrübeye sahip bir makine mühendisi 7000 – 8000 TL civarında maaş alır. Dediğim gibi bu maaşların hepsi ortalama bir değer. Kişi kendini geliştirmiş, öğrencilik yıllarını aktif olarak geçirmiş, okurken iş tecrübesi de edinmişse mezun olur olmaz 5.500 – 6000 TL gibi bir maaş ile de işe başlayabilir.

UnvanEn Düşük Maaş ( TL )Ortalama Maaş ( TL )En Yüksek Maaş ( TL )
Yeni Mezun Makine Mühendisi5.5006.2506.700
Kıdemli Makine Mühendisi ( 2 Yıl )6.5006.8007.500
Uzman Makine Mühendisi ( +5 Yıl )7.50085009.900
Tablodaki değerler piyasada çalışan belirli bir grup makine mühendisinin maaşları göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması tavsiye olunur.

Devlette Makine Mühendisliği Maaşları

Yeni mezun mühendisler için devlette çalışmak her zaman daha avantajlı olmuştur. Özel sektörde yeni mezunlara asgari ücret teklif edilirken bir kamu kurumuna atanmış mühendisler hemen hemen asgari ücretin iki katı maaş alarak çalışmaya başlarlar. Devlette makine mühendisi maaşı ortalama olarak 8000 TL’dir. Bu maaş miktarı her sene yapılan zamlar ile artış gösterir. Ayrıca özel sektörde olduğu gibi devlette de alacağınız maaş yine kişinin kendisine bağlıdır. Atanılan kurum, atanılan kadro, yabancı dil seviyesi, alınan sertifikalar, yüksek lisans, eş durumu ve daha birçok şey maaşa etki eder.

Devlette çalışmak; maaşın düzenli yatması, tecrübeye bakılmaksızın dolgun bir maaş ile işe başlanılması gibi gerekçelerle her ne kadar kulağa daha hoş gelse de devlete atanmak da bir o kadar zordur. Herhangi bir kamu kurumuna makine mühendisi olarak atanmak isteyenlerin KPSS’den en az 90 puan alması gerekir. Bu da en az bir sene boyunca disiplinli şekilde KPSS’ye çalışılması demektir.

Makine mühendisliği maaşları kısmını bitirirken şuna da değinmeden geçemeyeceğim: Özel sektörün stresini, ağırlığını kaldırır kendinizi geliştirirseniz devlete göre çok daha fazla para kazanırsınız. Ülkemiz özellikle son yıllarda teknoloji alanında önemli yatırımlar yapıyor. Makine şu an en gözde mühendisliklerden biri. Bu bilgi de aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Tavsiye Yazı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşları

Özel Sektörde Makine Mühendisliği Çalışma Koşulları

Özel sektörde köklü, kurumsal bir firmada çalışırsanız çok güzel çalışma koşullarına sahip olacağınız gibi; tam tersi kurumsallıktan çok uzak firmalarda çalışmak sizi iş hayatından soğutabilir. Yaklaşık 1 senedir aktif olarak çalışan biri olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; çalışma koşulları, aldığınız maaştan çok daha önemli. Öğrenciler genelde maaş odaklı düşündükleri için çalışma koşulu faktörünü göz önünde bulundurmazlar. Ama iş hayatına atılınca bunun daha önemli olduğunu hepiniz anlayacaksınız.

Çalışılan yer küçük bir işletme ise:

  • Sabah 08.30 – Akşam 19.00 çalışma saatleri
  • Pazar günü haftalık izin ( Eğer şantiyede çalışıyorsanız genelde iki haftada bir izin kullandırır işletmeler. Ne yazık ki staj yaptığım yerde bu durumu bizzat tecrübe ettim. )
  • Öğle yemeği ya da öğle yemeği ücreti
  • Bazı milli ve dini bayramlarda tatil

Çalışılan yer kurumsal bir firmaysa

  • Sabah 09.00 – Akşam 18.00 çalışma saatleri
  • Cumartesi ve pazar günleri haftalık tatil. Eğer iş yoğunsa bazen cumartesi yarım gün çalışmak zorunda kalabilirsiniz.
  • Öğle yemeği ve servis imkanı
  • Şirket doktoru
  • Milli ve dini bayramların tamamında tatil

Devlette Makine Mühendisliği Çalışma Koşulları

Devlette çalışma koşulları ve imkanlar tahmin edeceğiniz üzere çok daha iyidir.

  • Sabah 09.00 – Akşam 17.00 çalışma saatleri
  • Hafta sonu cumartesi pazar tatil
  • Milli ve dini bayramların tamamında tatil
  • Kurumdan kuruma değişse de izin alma kolaylığı. Uzun yıllar makine mühendisi olarak çalışmış ve çok da iyi paralar kazanmış bir tanıdığım KPSS’ye girip devlete atanmıştı. Neden bunu yaptığını sorduğumda sağlık sorunları olduğunu, sürekli hastaneye gitmesi gerektiğini söyledi. Haliyle özel sektörde de sık sık izin alamıyormuş..
  • Kurum doktoru
  • Öğle yemeği ve servis imkanı
  • Kurumun özel sosyal hakları

Bu yazımda devlette ve özel sektörde makine mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Makine Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Makine mühendisleri devlette ve özel sektörde farklı miktarlarda maaş alır. Kamuda çalışan makine mühendisi 8000 TL civarında maaş alır. Özel sektörde çalışan yeni mezun bir makine mühendisi genellikle 5.500 TL başlangıç ücreti alır.

Makine Mühendisliği Çalışma Koşulları Nasıl?

Devlette çalışan Makine Mühendisleri koşullar bakımından özel sektöre kıyasla oldukça avantajlıdır. Devlette 8 saat olan mesai süreleri özel sektörde günlük 10 saati aşabilmektedir.

Hüseyin Başoğul

2020 yılında Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Kendimi mühendisliğin yanında sosyal medya ve seo alanlarında da geliştirdim. Hayat boyu öğrenmeye inanırım. Taze Mühendis'te de öğrendiğim konuları sizlerle paylaşıyorum :)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu