Güncel Mühendislik Maaşları

Biyomühendislik Maaşları Ne Kadar?

biyomühendislik maaşları

Biyomühendislik maaşları bölüm öğrencileri ve mezunları tarafından sıklıkla merak edilen ve araştırılan bir konudur. Çok fazla kişi tarafından bilinmeyen biyomühendislik, özellikle tıp alanında faydalı yeniliklere imza atan önemli bir mühendislik dalıdır. Bu yazımda sizlerle biyomühendislik maaşları ne kadar ve biyomühendislik çalışma koşulları nelerdir? Sorularının yanıtlarını paylaşacağım.

Biyomühendisler Ne İş Yapar?

Biyomühendislik, en sade haliyle biyomedikal teknolojiler ile mühendislik tasarımını bir araya getiren mühendislik bilimi olarak tanımlanabilir. Bölüm öğrencileri 4 yıllık lisans eğitimlerini başarıyla tamamlamaları koşuluyla biyomühendis unvanını alırlar. Biyomühendislerin temel çalışma alanı tıp sektöründeki bilimsel yeniliklerdir. Görev ve sorumlulukları ise şu şekildedir:

  • Kimyasalların üretilmesi için kullanılan bakterilerin tasarlanması
  • Tıbbi görüntüleme cihazların tasarlanması ve geliştirilmesi
  • Hastalıkların teşhisinde kullanılan taşınabilir cihazların üretimi ve geliştirilmesi
  • Doku mühendisliği çalışmaları
  • Genetik analizlerin gerçekleştirilmesi

Biyomühendislik Maaşları

Biyomühendis olmanın ilk koşulu 4 yıllık lisans eğitiminin başarılı şekilde tamamlanmasıdır. Zorlu ama bir o kadar da eğlenceli üniversite hayatını geride bırakıp mezun olmaya hak kazanan kişiler, özel sektörde ve devlette uygun kadrolarda istihdam edilirler. Biyomühendislik için devlette istihdam edilmek zordur. Çünkü kadro sayısı oldukça sınırlıdır. Ancak düzenli ve etkili çalışarak KPSS’den yüksek puan alıp kamu kurumlarına atanabilirsiniz.

Tüm mühendislik branşlarında olduğu gibi biyomühendislikte de maaş miktarı devlette ve özel sektörde farklılık gösterir. Bu nedenle biyomühendislik maaşlarını açıklarken değerlendirmeyi iki alt başlıkta yapacağım.

Biyomühendislik  maaşları hakkında bilgi vermeden önce diğer yazılarda yapmış olduğum uyarıyı yinelemek istiyorum. Biyomühendislik, oldukça önemli bir meslektir. Sağlık alanında gerçekleştirilen yeniliklerle birçok hastalığın erken teşhis edilmesini ve tedavisini sağlar. Bu nedenle biyomühendislerin oldukça özel bir konumu vardır. Biyomühendislik bölümünü okumaya karar vermeden önce kendinizi tanımalısınız. Kişisel özellikleriniz meslek gerekliliklerine uygun değilse başka bir bölümü tercih etmenizi öneririm. Sevmediğiniz bir işte uzun yıllar çalışmak hem sizi mutsuz eder hem de mesleki açıdan ilerlemenizi engeller.

Özel Sektörde Biyomühendislik Maaşları

Özel sektörde iş bulmak devlete atanmaktan daha kolaydır. Bu durum yalnızca biyomühendislik için değil tüm mühendislik branşları için geçerlidir. Biyomühendislik, ülkemizde yeni duyulmaya başlanmış bir mühendislik dalıdır. Önemi henüz tam olarak kavranmadığı için iş imkanları da fazla gelişmemiştir. Fakat tüm bunlara rağmen kendini yetiştirmiş, öğrencilik yıllarında belirli alanlarda uzmanlaşmış biyomühendisler, güzel maaşlar ile iş bulabilirler. Özellikle ilaç firmaları, biyomühendislere sıklıkla ihtiyaç duymaktadır.

Biyomühendislik mezunları eğitimlerini tamamladıktan sonra genellikle asgari ücret seviyesinde bir ücretle işe başlarlar. 2022 yılı özel sektör biyomühendis maaşı başlangıç ücreti 6.250 TL civarındadır. Kendinize yapacağınız beşeri yatırımlar alacağınız maaşı etkiler. Mesleğinizdeki güncel gelişmeleri yakından takip etmeli ve kendinizi daima geliştirmelisiniz. Bu sayede tecrübe faktörünün de etkisiyle zamanla alacağınız ücret artacaktır.

UnvanEn Düşük Maaş ( TL )Ortalama Maaş ( TL )En Yüksek Maaş ( TL )
Yeni Mezun Biyomühendis6.2506.0007.100
Kıdemli Biyomühendis ( 2 Yıl )7.0008.1007.950
Uzman Biyomühendis ( +5 Yıl )8.0008.7509.900

Tablodaki değerler piyasada çalışan belirli bir grup biyomühendisin maaşları göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması tavsiye olunur.

Devlette Biyomühendislik Maaşları

Kamuda biyomühendislik maaşları özellikle yeni mezunlar için daha yüksektir. Çünkü özel sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzde doksanı yeni mezunları asgari ücret ile çalıştırır. Devlette ise en düşük mühendis maaşı yaklaşık 8000 TL’dir.

Devlette biyomühendislik maaşları 8000-11000 TL aralığında değişkenlik gösterir. Elinize geçecek olan net maaşı kadro dereceniz belirler. Yabancı dil seviyeniz, yüksek lisans yapmanız, eş ve çocuk durumu gibi birçok unsur biyomühendislik maaşı üzerinde etkili olur.

Biyomühendislik Çalışma Koşulları

Biyomühendisler; gıda, ilaç, genetik, biyokimyasal, biyomedikal, arıtma ve geri dönüşüm gibi birçok sektörde çalışabilirler. Bu nedenle bölüm mezunları ilgili sektörlerde faaliyet gösteren birimlerde istihdam olanağına sahiptir. Biyomühendislik maaşları gibi çalışma koşulları da devlette ve özel sektörde farklılıklar gösterir. Devlette çalışma koşulları özel sektöre kıyasla çok daha elverişlidir.

Özel Sektörde Biyomühendislik Çalışma Koşulları

Çalışılan yer büyük ölçekli bir firma ise:

  • 09.00 -18.00 arası mesai
  • Hafta sonu tatili vardır (Cumartesi ve pazar)
  • İşyeri hekimi vardır
  • Fazla mesai yapmanız gereken durumlarda ödeme yapılır
  • Servis ve öğle yemeği verilir
  • Tüm dini ve milli bayramlarda izin vardır

Çalışılan yer küçük bir işletme ise:

  • 08.30-19.00 arası mesai belirlenir
  • Öğle yemeği (çalışılan işletmeye bağlıdır. Ödenek şeklinde verilebilir)
  • Haftada 1 gün haftalık izin
  • Dini ve milli bayramlarda tatil verilir. Ancak bu uygulama işyerine bağlıdır istisnai uygulamalar olabilmektedir.

Yukarıda belirtmiş olduğum bu koşullar genellikle uygulamada olan standartlardır. Çalışılan işletmeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Devlette Biyomühendislik Çalışma Koşulları

Devlette çalışmanın en zorlu aşaması atanma sürecidir. Eğer bu aşamayı başarılı bir şekilde geçebilirseniz çok daha insani koşullarda çalışırsınız. Çalışma saatleri yasal koşullara uygun olduğu için iş ve özel hayat dengesini kurmanız çok daha kolay olur.

  • Hafta içi 09.00-17.00 saatleri arası mesai saatleridir.
  • Hafta sonu tatili vardır.
  • Kurumda işyeri hekimi bulunması zorunludur.
  • Tüm dini ve milli bayramlarda izin hakkı tanınır.
  • Servis hizmeti vardır.
  • Öğle yemeği vardır
  • Kuruma özgü çeşitli sosyal haklar tanınır.

Son olarak biyomühendislik maaşları hakkında değerlendirme yapacak olursam en önemli faktörün kişi olduğunu söyleyebilirim. Biyomühendislik maaşları ya da çalışma koşulları fark etmez her ne olursa olsun bu koşulları değiştirecek olan sizlersiniz. Kendinizi geliştirerek mesleğinizde uzmanlaşabilir ve çok daha yüksek maaş kazanabilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Ziraat Mühendisliği Maaşları

Bu yazımda biyomühendislik maaşları, çalışma alanları ve çalışma koşulları hakkında mümkün olduğunca bilgi vermeye çalıştım. Dilerim bu bilgiler sizler için faydalı olmuştur. Lütfen soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşmayı unutmayın.

Biyomühendislik Maaşları Ne Kadar?

Biyomühendislik maaşları kamu ve özel sektörde değişkenlik gösterir. Devlette biyomühendislik maaşları kadro derecesine bağlı olarak 8000-11000 TL arasındadır. Özel sektörde ise 6.250 TL başlangıç ücretidir.

Biyomühendislik Çalışma Koşulları Nasıl?

Devlette çalışan biyomühendisler 8 saat çalışırlar. Çalışma koşulları yasal standartlara göre belirlenir. Özel sektörde ise keyfi uygulamalara rastlamak mümkündür.

Hüseyin Başoğul

2020 yılında Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Kendimi mühendisliğin yanında sosyal medya ve seo alanlarında da geliştirdim. Hayat boyu öğrenmeye inanırım. Taze Mühendis'te de öğrendiğim konuları sizlerle paylaşıyorum :)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu