Otomotiv Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

otomotiv mühendisliği maaşları

Günümüzde en hızlı gelişen sektörlerden biri otomotivdir. Her geçen gün farklı özelliklere sahip yeni bir kara taşıtı piyasaya çıkmaktadır. Hızla değişen ve gelişen bu alanda otomotiv mühendisine olan ihtiyaç da doğru orantılı şekilde artış göstermektedir. Bu yazımda makine mühendisliğinden ayrılan bölümlerden biri olan otomotiv mühendisliği hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum. Otomotiv mühendisliği maaşları ne kadar, çalışma koşulları nasıl? Gelin hep birlikte öğrenelim.

Otomotiv Mühendisliği Maaşları

Diğer mühendis maaşları yazılarımda yaptığım gibi otomotiv mühendisliği maaşlarını da iki başlık altında anlatacağım. Otomotiv mühendisleri mezun olduktan sonra özel sektörde ve devlette çalışma imkanına sahiptirler. Devlette iş imkanları özel sektöre göre her ne kadar daha az olsa da yine de yok değildir. Dolayısıyla maaşları da ikisi için ayrı ayrı ele alacağım.

Özel Sektörde Otomotiv Mühendisliği Maaşları

Türkiye’de otomotiv sektörü oldukça gelişmiştir. Hyundai, Mercedes, Ford gibi büyük markaların ülkemizde fabrikaları bulunmaktadır. Bu büyük otomobil fabrikalarında farklı branşlardan mühendisler çalışırlar. Aralarında en çok pay sahibi olanlar ise makine ve otomotiv mühendisleridir. Üretim, ar-ge, servis, tasarım otomotiv mühendislerinin çalıştığı başlıca bölümlerdir. Ayrıca satış ve pazarlama alanında da görev alabilirler. Otomotiv mühendisliğinin en büyük avantajlarından biri, otomotiv sektörünün genelde kurumsal firmalardan oluşmasıdır. Özel sektörde kurumsal firmada çalışmanın maaş ve çalışma koşulları bakımından büyük artıları bulunur.

Özel sektörde yeni mezun bir otomotiv mühendisi ortalama 3500 TL gibi bir maaş ile işe başlar. Bu maaş kişinin kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kimi yeni mezun otomotiv mühendisi daha yüksek bir maaş ile işe başlayabilirken kimisi ise asgari ücret seviyesinde maaş ile iş hayatına ilk adımını atar. Peki kendimi nasıl geliştirebilirim ki? Dediğinizi duyar gibiyim. Bunun için bilgi verici ayrı bir içerik hazırlayacağım ilerleyen süreçte. Hatta yazdığımda buraya da linkini bırakırım. Fakat bu yazımda da kendini geliştirme konusuna birazcık değinmek istiyorum. Kendinizi geliştirmek için yapmanız gereken ilk şey piyasayı analiz etmektir. Otomotiv mühendisleri ne iş yapıyor, firmalar mühendislerden hangi özellikleri bekliyor? Bunları öğrenmelisiniz. Daha sonra bu bilgiler ışığında kendinizi geliştirebilirsiniz. Mesela İngilizce öğrenmenin artık bir gereklilik haline geldiğini hepiniz bilirsiniz. Ancak otomotiv sektöründe çalışılacak firmaya bağlı olarak ikinci bir dil öğrenmenin de oldukça önemli olduğunu çoğu kişi bilmez.

Tecrübe kazandıkça özel sektörde aldığınız maaş da artış gösterir. 5 senelik tecrübeye sahip bir otomotiv mühendisi en az 5000 TL seviyesinde maaş alır.

Devlette Otomotiv Mühendisliği Maaşları

Kamuda otomotiv mühendislerinin başvurabileceği kadrolar bulunmaktadır. Ancak bu kadrolar spesifik olarak otomotiv mühendisleri için açılmadığı için atanmak oldukça zordur. Devlette çalışmak isteyen bir otomotiv mühendisi KPSS’den en az 93 – 94 bandında puan almalıdır. Bu dediğim puanı alabilmek için de en az bir sene tıpkı üniversite sınavına hazırlanıyormuş gibi KPSS çalışılması gerekir. Evet yüksek bir puan ama imkansız değil. 1 senenizi feda ederek alabilirsiniz. Lakin hayaliniz devlette çalışmak ise otomotiv mühendisliğine kadar birçok bölüm bulunuyor. Tercihlerinizi baştan gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Devlette otomotiv mühendisleri ortalama 6000 TL gibi bir maaş ile işe başlarlar. Daha sonra her yıl yapılan rutin zamlarla bu maaş düzenli olarak artış gösterir. Rutin zamların dışında maaşa etki eden faktörler de vardır. Eş durumu, yüksek lisans, yabancı dil puanı, çalışılan kadro ve kurum alınan maaşta belirleyici rol oynar. Anlayacağınız tıpkı özel sektörde olduğu gibi kamuda da yüksek maaş almak istiyorsanız kendinizi geliştirmeniz gerekir.

Otomotiv Mühendisliği Çalışma Koşulları

Otomotiv mühendisliği maaşları hakkında yeterince bilgi verdim. Gelin bir de çalışma koşullarına göz atalım.

Otomotiv mühendisleri fabrikalarda çalışırlar. Fabrikalarda giriş çıkış saati genelde 09.00 – 18.00’dir. Eğer çok işiniz olur ve mesaiye kalmanız gerekirse mesai ücretinizi alırsınız. Servis ve öğle yemeği imkanı bulunur. Fabrikalarda öğle yemeğinin yanı sıra çoğunlukla personel için kahvaltı da çıkmaktadır. Otomotiv mühendislerinin en az haftada bir gün izinleri vardır. Bu izin çalışılan yere göre haftada iki gün de olabilir. Bunların dışında dini ve milli bayramlarda fabrikalar çalışmaz, otomotiv mühendisleri de izinlerini kullanırlar.

Devlette çalışma koşulları ise diğer memurlar ile benzerlik gösterir. Otomotiv mühendisleri hafta sonları izinlidir. Çok ekstrem bir durum olmazsa çalışmazlar. Mesai saati 09.00 – 17.00’dir. Servis ve öğle yemeği imkanı bulunur. Dini ve milli bayramlarda, bütün resmi tatillerde diğer memurların olduğu gibi otomotiv mühendislerinin de izin hakkı vardır. Kamuda çalışmanın özel sektöre göre en büyük avantajlarından biri ise ihtiyacınız olduğunda rahatça izin alabilmenizdir. Özel sektörde bu çoğu zaman mümkün olmaz ancak devlet izin konusunda daha esnektir. Bir tanıdığım sağlık sorunlarından dolayı ayda en az bir iki defa hastaneye gitmek zorunda kalıyordu. Özel sektörde çalıştığı firmada ilk başta bir şey demeseler de daha sonra sık sık izin alması sıkıntı yaratmıştı. Sırf bu yüzden işinden ayrılıp 30 yaşından sonra KPSS çalıştı ve atandı. Şimdi eskiye göre daha az maaş alsa da hem rahat rahat çalışıyor hem de hastaneye gitmesi gerektiğinde gidebiliyor. Yeri gelmişken bu anektodu sizlerle paylaşayım dedim.

Bu yazımda otomotiv mühendisliği maaşları ne kadar? Sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca sizin de yazıya ek olarak söyleyecekleriniz varsa yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın