Güncel Mühendislik Maaşları

Tekstil Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

tekstil mühendisliği maaşları

Tekstil mühendisleri hayatımızı kolaylaştırmak için çalışan gizli kahramanlardır desek abartmış olmayız. Günlük hayatımızın pek çok alanında tekstil mühendislerinin dokunuşları mevcuttur. Giyim eşyası, mobilyalar, otomotiv gibi alanlarda kullanılan kumaşların geliştirilmesi tekstil mühendisliği sayesinde gerçekleşmektedir. Bu yazımda sizlerle tekstil mühendisliği maaşları hakkında bilgiler paylaşacağım.

Tekstil Mühendisleri Ne İş Yapar?

Birçok sektör için faaliyet gösteren tekstil mühendisliği önem arz eden bir mühendislik dalıdır. Tekstil mühendislerinin çalışmaları doğrultusunda birçok tüketim ürünü üretilir. Bu ürünlerin kalitesi ve dayanıklılığı tekstil mühendislerinin özverisine bağlı olarak değişiklik gösterir. Tekstil mühendislerinin görev ve sorumlulukları temel olarak şu şekildedir:

  • İhtiyaca uygun kumaş türlerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi
  • Kumaşların dayanıklı ve işlevsel bir şekilde tasarlanması
  • Numune ürünlerin üretilmesi
  • İplik ve kumaşlarda güncel gelişmelerin takip edilmesi ve uyarlanması
  • Yüksek performanslı tekstil ürünlerinin ortaya konulması

Yukarıda belirttiğim maddeler tekstil mühendislerinin temel görevleri arasındadır. Bu maddelere eklemeler yapmak mümkündür.

Tekstil Mühendisliği Maaşları

Bu noktada diğer yazılarımda yaptığım uyarıyı yinelemenin faydalı olduğunu düşünüyorum. Maaşı baz alarak meslek seçmemelisiniz, sadece sevdiğiniz işleri yapmalı, bu alanlarda kendinizi geliştirmelisiniz. Unutmamalısınız ki işini severek yapan insanlar, daima diğerlerinden daha çok kazanırlar.

Tekstil mühendisliği maaşları ile ilgili net bir tutar vermeden önce, alacağınız ücreti esas belirleyecek olan hususun çalıştığınız iş yerinin niteliği olduğunu söylemekte fayda var. Tekstil mühendisliği maaşları kamu ve özel sektörde değişiklik göstermektedir. Özel sektörde ve devlette tekstil mühendisi maaşları konusunu yazımın devamında detaylı olarak ele alacağım.

Özel Sektörde Tekstil Mühendisliği Maaşları

Tekstil mühendisliği açısından özel sektörde iş bulma olanağı devlete göre çok daha fazladır. Özel sektörde birçok alanda tekstil mühendisine ihtiyaç duyulur. Diğer yandan devlette alımların yetersiz olması da mezunları özel sektöre yönlendirmektedir. Özel sektörde maaş miktarları istihdam edilen bireylerin donanımlarına göre değişkenlik gösterir. Tecrübe, performans ve yetkinlik unsurları maaşı doğrudan etkilemektedir. Tekstil mühendisliği maaşları yeni çalışmaya başlayan bir mühendis için ortalama 5.500 TL olarak belirlenmektedir. Deneyim ve yetkinlik gibi unsurlar devreye girdiğinde ise özel sektörde tekstil mühendisliği maaşları 7000 TL seviyesine ulaşır.

Maaş konusunda asıl önemli olan çalıştığınız işyeridir. Eğer çok uluslu firmada çalışan bir tekstil mühendisiyseniz maaşınızın üst sınırı yetenekleriniz doğrultusunda artacaktır. Yurtdışı deneyimi, yabancı dil bilgisi gibi yeteneklere sahip olmanız rakipleriniz arasında sizi ön plana çıkaracaktır. Bu nedenle öğrencilik döneminden itibaren kendinizi yetenek ve becerilerle donatmanız, çalışma hayatınızda alacağınız maaş miktarını doğrudan etkiler.

UnvanEn Düşük Maaş ( TL )Ortalama Maaş ( TL )En Yüksek Maaş ( TL )
Yeni Mezun Tekstil Mühendisi5.50050006.400
Kıdemli Tekstil Mühendisi ( 2 Yıl )6.40062007.700
Uzman Tekstil Mühendisi ( +5 Yıl )7.70080009.900
Tablodaki değerler piyasada çalışan belirli bir grup tekstil mühendisinin maaşları göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması tavsiye olunur.

Devlette Tekstil Mühendisliği Maaşları

Devlet kadrosuna tekstil mühendisi olarak atanmak alım sayısının düşük olması nedeniyle oldukça zordur. Devlette çalışmak için bölüm mezunu olmanız ve KPSS’den yüksek puanlar almanız gerekir. Kamu kadrolarına istihdam edilen tekstil mühendisleri özel sektörde çalışanlara kıyasla rahat bir çalışma ortamına sahiptir. Kamuda tekstil mühendisliği maaşları devlet tarafından belirlenir. Sahip olduğunuz becerilerin maaşa doğrudan bir etkisi bulunmaz. 2022 yılı için devlette istihdam edilen tekstil mühendisliği maaşları 8000 TL civarındadır. Ayrıca eş durumu, çocuk sayısı, yabancı dil tazminatı ve yüksek lisans öğrenimi bulunması da maaşı etkileyen faktörlerdendir.

Kamu kurumları için tekstil mühendisliği maaş konusunu belirleyen unsur atamanızın hangi kadro için yapıldığıdır. Atamanız düz memur kadrosuna yapıldıysa alacağınız ücret yukarıda belirtilen rakamdan daha düşük olabilir.

Tekstil Mühendisliği Çalışma Alanları

Yazımın bu bölümünde tekstil mühendisleri ne iş yapar, çalışma alanları nelerdir konusunu ele alacağım. Tekstil ham maddesinin işlenmesi ve ürün imal edilmesi tekstil mühendislerinin asıl görevidir. Ürün hammaddesinin kalitesinin belirlenmesi, üretim sürecinin denetlenmesi, konfor ve performans elde edilmesi gibi konular meslek tanımına girmektedir. İmalat sektörünün hemen her aşamasında aktif olarak yer alan tekstil mühendisleri esas olarak kumaş ve ipliklerin geliştirilmesini sağlamaktadır. Yüksek performanslı kumaşların seçimi ve imalatı tekstil mühendisleri tarafından yürütülür. Bu meslekte; tekstil kimyası, tekstil teknolojisi ve tekstil – konfeksiyon olmak üzere 3 temel kategoride uzmanlaşmak mümkündür.

Tekstil mühendisliği farkında olmasak bile birçok meslekle doğrudan bağlantılıdır. Üzerimize giydiğimiz giysiler, ailecek kullandığımız mobilyalar, halı ve döşemeler tekstil mühendislerinin ürettikleri ürünler sayesinde imal edilir. Aynı zamanda tekstil mühendisliği yenilikçi buluşları ile geleceğe doğrudan yön verebilecek özel meslek gruplarından biridir. Mobilyalarda şimdiden kullanılmaya başlanan sıvı geçirmeyen ve leke tutmayan kumaşlar tekstil mühendisliği tarafından hayatımıza kazandırılan buluşlardandır.

Tavsiye Yazı: Endüstri Mühendisliği Maaşları

Tekstil Mühendisliği Çalışma Koşulları

Tekstil mühendisliği maaşları kadar çalışma koşulları da, bu mesleği tercih etmeyi düşünen adaylar tarafından merak edilmektedir. Çalışma koşulları ve iş tanımları kamu ve özel sektörde farklılıklar gösterir. Her iki olasılıkta da kendinizi daima ileriye taşımalı, mesleğinizin yeniliklerini öğrenmeye açık olmalısınız. Yazımın bir sonraki bölümünde özel sektörde ve devlette tekstil mühendisliği çalışma koşullarını iki ayrı başlık altında anlatmaya çalışacağım.

Özel Sektör Tekstil Mühendisliği Çalışma Koşulları

Mühendislik İçin özel sektör çalışma koşulları zorlayıcı olabilmektedir. Özel sektörde işletmeler bireysel rahatlıktan ziyade işletmenin çıkarlarını göz önünde bulundurur. Bu nedenle çalışma süresi, haftalık izinler gibi konular kamuda çalışan mühendislere göre daha ağırdır. Özel sektörde çalışma koşulları zorlayıcı ve ağır olsa da kendinizi geliştirmenize ve mesleki açıdan yetkin bireyler olmanıza destek olacak dinamik bir yapı vardır. Mesleğinizi kaybetmemek ve daha fazla kazanmak için daima çalışma motivasyonunuz olur. Bu durum mesleğinizde uzman kişiler olmanıza zemin hazırlar. Çalışma koşulları her ne kadar firmaya bağlı olarak değişkenlik gösterse de fikir oluşturması bakımından genel koşulları sizlerle paylaşacağım.

Çalıştığınız yer küçük bir işletme ise;

  • İşletme tarafından belirlenen haftalık 1 gün tatil (Sabit bir tatil günü bulunmaz, tatil yapılacak gün ya tüm çalışanlar için ortaktır yada her çalışan için farklı bir tatil günü belirlenir. Bazı işletmeler de, haftalık bir gün tatil çalışanın yasal hakkı olmasına rağmen izin vermeyebiliyor)
  • 08:30 – 18.00 çalışma saatleridir.
  • Yemek ve yol parası ödeneği
  • Milli ve dini tatillerde izin

Kurumsal bir firmada çalışıyorsanız;

  • Hafta sonu tatil (Kurumsal firmalar çalışan verimini artırmak için hafta sonlarında iki gün izin hakkı veriyor)
  • 09.00 – 18.00 çalışma saatleri
  • İş yerine gidiş ve gelişler için servis uygulaması
  • Öğle yemeği, işyeri hekimi ve benzeri ayrıcalıklı uygulamalar
  • Bazı milli ve dini tatil günlerinde izin

Devlette Tekstil Mühendisliği Çalışma Koşulları

Devlette çalışan tekstil mühendislerinin koşulları özel sektöre oranla çok daha rahattır. Özel sektörde sürekli verimli olmanız ve kendinizi geliştirmeniz gerekir aksi halde işinize son verilme ihtimali vardır. Ancak devlete atanmış mühendisler, kendilerine verilen sorumlulukları yerine getirdiği meslek ahlakına aykırı davranmadığı sürece işlerini kaybetme korkusu yaşamaz.

  • Cumartesi ve Pazar günleri idari tatil
  • 09.00 – 17.00 çalışma saatleri
  • Resmi ve dini tatillerin tamamında idari izin
  • İşe gidiş ve gelişlerde servis olanağı
  • Sabit maaş geliri
  • Öğle yemeği, işyeri hekimi ve çeşitli olanaklar.

Devlette çalışan tekstil mühendislerinin çalışma koşulları genel olarak bu şekildedir. Kamuda çalışan mühendisler rahat çalışma ortamına sahip olsalar da becerilerini yitirme tehdidi altındadırlar. Kendinizi ve yeteneklerinizi güncel tutmaz, alanınızla ilgili gelişmeleri ve teknolojileri takip etmezseniz sahip olduğunuz bilgiler zamanla işlevselliğini yitirir. Bu nedenle daima araştırmalı ve güncel yenilikleri takip etmelisiniz. Son olarak uyarımı yapmak istiyorum. Elbette yapmak istediğiniz mesleğe yönelik araştırmalar yapmanız maaş bilgilerini öğrenmek istiyorsunuz. Bunlar son derece normal ancak sevmediğiniz bir mesleği maaşı yüksek olduğu için yapmaktan kaçınmalısınız. Gençlik telaşıyla farkında olmasak dahi meslek değil kendimize bir hayat seçiyoruz. Daima severek çalışacağınız, yeni bilgiler öğrendikçe mutlu olacağınız meslekleriniz olsun.

Sizde tekstil mühendisliği maaşları ile ilgili aklınıza takılan her şeyi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Tekstil Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Tekstil mühendislerinin kamuda ve özel sektörde maaş oranları farklıdır. Kamuda çalışan tekstil mühendisleri 8000-11000 TL aralığında maaş alır. Özel sektörde çalışan tekstil mühendisleri başlangıç ücreti olarak 5.500 TL ücret alırlar. Zamanla maaş miktarları artış gösterir.

Tekstil Mühendisliği Çalışma Koşulları Nasıl?

Sürekli öğrenme ve sektörü takip etmeye dayanan Tekstil Mühendisliği diğer meslekler gibi devlette özel sektöre kıyasla oldukça rahat koşullara sahiptir.

Hüseyin Başoğul

2020 yılında Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Kendimi mühendisliğin yanında sosyal medya ve seo alanlarında da geliştirdim. Hayat boyu öğrenmeye inanırım. Taze Mühendis'te de öğrendiğim konuları sizlerle paylaşıyorum :)

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Öncelikle içerik çok doğru ve başarılı bir şekilde yazılmış tebrik ederim ancak tekstil mühendisliğinin sadece konfeksion iplik gibi alanlardan ibaret olmadığını söylemek isterim. İnşaat, medikal, endüstriyel alanda sık sık tercih edilen teknik tekstiller de mevcuttur. Tekstil Sanayi ürünleri hayatımızda gerçekten düşündüğümüzden çok daha fazla öneme sahip. Emeğinize sağlık

  2. Bir isveren olarak, maaslarin 2021 yili icin dogru belirtildigi kanaatindeyim. Üst limit biraz düsük tutulmus. tecrübeli 12.000tl alan arkadaslarimiz da var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu