İnşaat Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

İnşaat mühendisliği maaşları

İnşaat mühendisliği maaşları, bu bölümü tercih etmeyi düşünen öğrenciler tarafından en çok merak edilen konuların başında gelir. İnşaat mühendisliği; yaklaşık 5 sene önce en gözde, en çok maaş alan mesleklerden biriyken günümüzde ne yazık ki eski popülerliğini kaybetti. Bu yazımda yeni mezun bir inşaat mühendisi olarak sizlere maaşların ve inşaat sektörünün genel durumundan bahsetmek istiyorum.

İnşaat Mühendisliği Maaşları

Yazıma başlamadan önce şu uyarıda bulunayım; hiçbir mesleği maaşına bakarak seçmeyin. Maaş ve çalışma koşulları sizin için belirleyici olmalı evet ama tek ve en önemli kriteriniz bu olmamalı. Sevdiğiniz mesleği yapmak, işe her gün istekli şekilde gitmek hepsinden değerlidir. Bunu iş hayatına atıldığınızda daha iyi anlayacaksınız.

İnşaat mühendisliği maaşlarını devlet ve özel sektör olarak iki ayrı başlıkta anlatmak istiyorum. Eskiden devlette maaşlar özel sektöre göre az ama çalışma koşulları güzel denilirdi. Şu an da ise devlet, hem çalışma koşulları hem de maaş olarak özel sektöre göre çok daha tercih edilebilir durumda.

İnşaat Mühendisliği Maaşları Özel Sektör

İnşaat sektörü ne yazık ki büyük bir krizin içinde. Eskiye göre ülkemizde daha az inşaat yapılıyor. Evet devam eden inşaatlar var fakat piyasadaki mevcut inşaat mühendisi sayısı ihtiyacın çok üstünde. Dolayısıyla yeni mezun inşaat mühendisleri 5 sene önce olduğu gibi rahat rahat iş bulamıyor. Bu da inşaat mühendislerinin hak ettikleri maaşı alamamasına sebep oluyor.

Özel sektörde yeni mezun inşaat mühendisi maaşı asgari ücret seviyesinde. Asgari ücretin altında da üstünde de çalışanları duydum fakat çoğunluk asgari ücretle işe başlıyor. Firmaların inşaat mühendisi istihdam ederken en çok dikkat ettikleri şey ise tecrübe. Kendinizi geliştirmeniz de çok önemli ama krizden dolayı tecrübeli inşaat mühendisleri de işsiz olduğu için firmalar öncelikli olarak onları tercih ediyor. Siz de iş bulup çalıştıkça, tecrübe kazandıkça özel sektörde daha yüksek maaşlar alabilirsiniz.

Dediğim gibi özel sektör kurtlar sofrasına dönmüş durumda. Eskiden ekmek aslanın ağzında derlerdi şu an ortada ne ekmek var ne aslan. İnşaat mühendisliği tercih edecek arkadaşlara tek tavsiyem bu mesleği gerçekten seviyolarsa, hayallerindeki meslekse tercih etmeleri. Puanım yetti, okumuş olmak için geleyim diye düşünüp inşaat mühendisliği seçerseniz büyük hayal kırıklığı yaşarsınız. Sevmeyen adamın mücadele edebileceği bir ortam yok inşaat sektöründe.

İnşaat Mühendisliği Maaşları Devlet

Devlette inşaat mühendisliği maaşları özel sektöre çok daha iyi durumda. Devlette çalışan yeni mezun bir inşaat mühendisi ortalama olarak 5700 TL gibi bir maaş ile işe başlar. Bu maaş çalıştığı kuruma, pozisyona, unvanına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ayrıca eş durumu, yabancı dil puanı, yüksek lisans gibi faktörler de mühendislerin kamuda alacağı maaşı etkiler.

Şunu belirtmeliyim ki inşaat mühendisi olarak bir kamu kurumuna atanmak oldukça zor. Devlette çalışmak isteyenlerin KPSS’de Türkiye genelinde, kendi branşlarında en kötü ilk 300 içinde yer almaları gerekiyor. Bu sıralamayı her sene yapılan ortalama inşaat mühendisi alım sayısına göre söyledim. Ne kadar çok alım olursa sıralama o kadar geriye gider. Aynı şekilde az alım yapılırsa da sıralama maalesef ileri gider.

Genel olarak özel sektörde ve devlette inşaat mühendisliği maaşları bu şekilde. Unutmayın, alacağınız maaşı kendiniz belirlersiniz. Kriz var, piyasa kötü, yeni mezunlar iş bulamıyor bunlar doğru ama siz mücadeleyi asla bırakmayın. En iyi inşaat mühendisi olmak için çaba gösterin, kendinizi geliştirin çünkü çok önemli bir mesleğimiz var bizim. O noktadan çok uzakta görünsek bile bir gün inşaat mühendisliğine hak ettiği değerin verileceğine inanıyorum.

İnşaat Mühendisliği Çalışma Koşulları

Daha önce bir devlet kurumunda 4 ay staj yapma imkanım oldu. Hem özel sektörü hem devleti görmüş biri olarak devletin çalışma koşulları bakımından özel sektöre göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Eskiden özel sektörde inşaat mühendislerinin kazandığı para daha iyi olduğu için zor çalışma koşullarına rağmen çoğu mühendis özelde çalışmak isterdi. Günümüzde ise özel sektördeki mühendisler, devlettekilere göre hem daha az kazanıp hem de iş bulma konusunca ciddi sıkıntılar yaşadığı için çoğu kişi KPSS ile bir devlet kurumuna atanmaya çalışıyor.

Özel sektörde inşaat mühendisleri ya şantiyede ya da ofiste çalışır. Ofisin çalışma koşulları şantiyeye göre iyidir. Giriş çıkış saati, çalışma yeri bellidir. Çalışma ortamı yazın serin kışın sıcaktır. Yapılan iş kafa olarak yorucudur. Ofiste çalışan inşaat mühendisleri genelde ya metraj yaparlar ya da proje hazırlarlar. Şahsen ben ofiste çalışmayı şantiyeye göre daha çok seviyorum. Tabi şu bir gerçek ki genelde ofis mühendisinin maaşı, şantiye mühendisinin maaşına göre daha azdır.

Şantiyede çalışma ortamı dağ bayırdır. Yazın sıcak kışın soğuktur. Giriş çıkış saati belli olsa bile eğer beton atılacaksa mühendisin işin başında durması gerekir. Şundan emin olun saat isterse gece 11 olsun o beton atılır ve inşaat mühendisi başında bekler. Şantiyede yapılan iş hem fiziken hem de mental olarak yorar. Ben ofisi sevdiğim için şantiyeyi birazcık taraflı anlatmış olabilirim. Şantiye bir tutkudur. Şantiyede olmayı, bütün gün aktif şekilde çalışmayı çok seven inşaat mühendisleri de mevcut. Günümüzde de şantiye iş imkanları ofise göre daha fazla. Hangisi size uygunsa onu seçmelisiniz. Ofis evet rahat geliyor kulağa ama bir de şöyle düşünün: Ya bütün gün aynı ortam çalışmaktan sıkılırsanız? Kimi insanlar var ki masa başında çalışmayı hiç sevmiyor. Kısaca olay yine kendinizi tanımaya ve yaptığınız işi sevmeye çıkıyor.

Bu yazımda inşaat mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Siz de soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir