Gıda Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Gıda mühendisliği maaşları

Bazı meslekler vardır değeri zaman geçtikçe daha çok anlaşılır, her geçen gün giderek daha popüler hale gelir. Gıda mühendisliği de bu mesleklerden biridir. İnsanların gıda güvenilirliği kavramının farkına varması, gıda üretim aşamasında uyulması gereken şartların ağırlaştırılması ve bunlar gibi birçok sebep, gıda mühendisliğine verilen önemi artırmıştır. Bu yazımda gıda mühendisliği bölümünü seçmeyi düşünen adaylar için gıda mühendisliği maaşları hakkında bilgi vermek ve sektörün genel durumundan bahsetmek istiyorum.

Gıda Mühendisliği Maaşları

Bütün mühendislik maaşları yazılarımda yaptığım gibi gıda mühendisliğinde de maaş durumunu özel sektör ve devlet olmak üzere iki başlık altında inceleyeceğim. Çoğu mühendislik branşından farklı olarak gıda mühendislerinin devlette çalışma ihtimali oldukça yüksektir. Bu bölümden, diğer mühendisliklere göre daha fazla alım yapılmaktadır.

Gıda Mühendisliği Maaşları Özel Sektör

Gıda mühendisleri özel sektörde gıdanın girdiği her alanda çalışabilirler. Restoran, catering firması, otel, fabrika, ofis vb. Birçok yerde gıda mühendisine ihtiyaç duyulmaktadır. Maaşlar da gıda mühendisinin çalıştığı alana göre değişkenlik gösterir. Yani restoranda çalışan bir gıda mühendisi ile otelde çalışan gıda mühendisinin maaşı da çalışma koşulları da farklıdır. Ayrıca her meslekte olduğu gibi bu meslekte de tecrübe özel sektörde maaşı belirleyen en önemli kriterdir.

Yeni mezun, üniversite okurken kendine pozitif yetenekler katmış bir gıda mühendisi, özel sektörde ortalama olarak 3500 TL gibi bir maaş ile işe başlar. Bu maaş kişinin kendini geliştirme seviyesine, çalıştığı alana ve firmaya bağlı olarak değişebilir. Dolayısıyla özel sektörde asgari ücretle de, +4000 TL civarında bir maaşla da işe başlayan gıda mühendisleri bulunmaktadır. Yaklaşık 5 senelik özel sektör tecrübesine sahip gıda mühendisleri ise ortalama olarak 5000 – 6000 TL civarında maaşla çalışmaktadır.

Yeni mezun olacak arkadaşlara tavsiyem ilk işlerinde maaş beklentilerini birazcık düşük tutmaları. Yani sizin amacınız 4000 TL maaş ile işe başlamaksa 3750 TL’yi de başlangıçta kabul edin. Unutmayın, ilk iş basamaktır. O ilk basamağa adımınızı attıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecek. Diğer çalıştığınız firmalarda sizi tatmin edecek maaşlara ulaşacaksınız. Yanlış anlaşılmak istemem, böyle dedim diye gidip aşırı düşük ücretlere sakın çalışmayın. Asgari ücretin altı, asgari ücret seviyesi ya da asgari ücrete bir hayli yakın maaş miktarları; bir mühendisin hak ettiğinin, verdiği emeğin çok ama çok altındadır.

Gıda Mühendisliği Maaşları Devlet

Yeni mezun bir mühendis için devlette çalışmak özel sektöre göre daha avantajlıdır. Bunun sebebi kamuda tecrübeye bakılmaksızın gayet tatmin edici bir maaş ile işe başlanabilmesi. Fakat açılan mühendis kadrolarının yetersiz olması ve KPSS atama puanlarının yüksekliği mühendislerin daha çok özel sektörde çalışmayı tercih etmelerine yol açmıştır. Lakin bu dediklerim gıda mühendisliği için tam olarak geçerli değil. Evet her geçen gün atama puanları gıda mühendisliği için de yükseliyor ancak yine de diğer mühendislik dallarına göre daha düşük bir puanla atanabilmek mümkün. O yüzden gıda mühendisleri için devlette çalışmak güzel bir seçenek olacaktır. Yine de kamuda çalışmayı düşünüyorsanız KPSS’den en az 90 puan almayı hedeflemenizi tavsiye ederim.

Devlette çalışmaya başlayan yeni mezun bir mühendis ortalama olarak 6000 TL civarında bir maaş ile işe başlar. Zaman geçtikçe her sene yapılan rutin memur zamları, alınan maaşın artmasını sağlar. Ayrıca yabancı dil puanı, çalışılan kurum, yüksek lisans, eş durumu gibi etmenler devlette maaşa doğrudan etki eder. Kısaca özel sektörde de çalışsanız, devlette de çalışsanız alacağınız maaşı kendiniz belirlersiniz.

Gıda mühendisliği maaşları hakkında yeterince bilgi sahibi olduk. Gelin bir de gıda mühendisliği çalışma koşullarına göz atalım.

Özel Sektörde Gıda Mühendisliği Çalışma Koşulları

Özel sektörde gıda mühendisi çalışma koşulları çalışılan firmanın faaliyet alanına göre farklılık gösterir. Tıpkı maaşta olduğu gibi bir fabrika mühendisi ile ofis mühendisinin çalışma koşulları aynı değildir. Genel olarak gıda mühendisinin bir gününün ofis ile saha arasında geçtiğini söyleyebilirim.

  • Sabah 09.00 – Akşam 19.00 çalışma saatleri.
  • Haftada bir gün ( genelde pazar günü ) haftalık izin. Eğer çok kurumsal bir yerde çalışılıyorsa haftalık izin iki güne çıkar.
  • Öğle yemeği imkanı. Çoğu firma çalışanına öğle yemeği verir. Fakat bazıları yemek yerine direkt ücret de verebiliyor.
  • Kahvaltı imkanı. Özellikle fabrikalarda ve marketlerde çalışanlara sabah kahvaltısı verilir.
  • Dini ve milli bayramlarda izin. Ümitlenmeyin bu izin ne yazık ki devletteki gibi 9 gün olmuyor çoğunlukla. Dini olarak bayram kaç günse sizin de izniniz o kadar..
  • Mesai hakkı. Eğer ekstra olarak çalışmak zorunda kalırsanız mesai ücreti alırsınız. Mesai ücreti genelde bire iki oranındadır. Tabi her firma mesai ücreti ödemiyor. Üzülerek söylüyorum ki personelini ekstra çalışmak zorunda bırakıp ay sonu sadece sabit maaşını yatıran şirketler de yok değil.

Ben bu listeyi oluştururken genelde kurumsal firmaları düşündüm. Dolayısıyla küçük işletmede çalışan gıda mühendisleri saydığım şartların birçoğuna erişemeyebilir. O yüzden iş başvurusu yapmadan önce her şeyi açık açık konuşmakta fayda var.

Devlette Gıda Mühendisliği Çalışma Koşulları

Devlette çalışma koşulları, özel sektöre göre daha avantajlıdır. Daha çok yan hakkınız bulunur.

  • Sabah 09.00 – Akşam 17.00 çalışma saatleri.
  • Haftada iki gün ( cumartesi pazar ) izin.
  • Öğle yemeği imkanı. Devlet kurumlarının yemekhanesi genelde çok güzel olur. 4 ay boyunca bir devlet kurumunda staj yapma fırsatım olmuştu ve yemeklerden faydalanmıştım.
  • Dini ve milli bayramlarda tam izin.
  • Mesai hakkı.
  • Kurum doktoru.
  • Servis imkanı. Çoğu devlet kurumunun servisi bulunur.

Tavsiye Yazı: Otomotiv Mühendisliği Maaşları

Benim gıda mühendisliği maaşları ve çalışma koşulları hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Umarım merakınızı biraz da olsa giderebilmişimdir. Yazımı son olarak bir uyarı ile bitirmek istiyorum. Bir mesleği seçerken lütfen ama lütfen bana ne kadar para kazandırır mantığı ile hareket etmeyin. Evet maaş önemli bir faktör, sizin kararınızı etkilemede payı olabilir. Ama meslek seçiminde tek ve en büyük etmen sizin için maaş olmasın. O mesleği severek yapabilir miyim, on sene sonra da kendimi bu meslekte mutlu görüyor muyum? Gibi sorular sorun kendinize. Ve bu soruların cevabına göre mesleğinize karar verin.

Yapılan Yorumlar
  • Zeynep dedi ki:

    Bende yeni mezun gıda mühendislerindenim 10 aylık bir çalışma serüveni oldu ve istifa ederek kendime daha fazla haksızlık etmek istemedim. 3000 lira ile işe başlayıp 01.01.2021 tarihinde maaşım 3500 e çıkarıldı. Firmadan 2 ay önce kendi isteğimle istifa ettim. Sabah 7.30 akşam 21.00 yoğun tempoda çalıştım. Çalıştığım sektör ise sütdü. Şunu söylemek isterim ki biz değerimizi kendimiz düşürüyoruz.

  • İsimsiz dedi ki:

    Merhaba, gıda mühendisleriyle bu yazıyı okuyunca 4 yıl özel sektörde 9 yıldır da kamuda çalışan bir gıda mühendisi olarak kamuyla ilgili şahsi fikrimi paylaşmak istedim.
    Kamuda mesai saatlerine genelde uyulur. Fazla mesai uygulamada yoktur olsada saatliği 10 tl altındadır. İyi bir idareciye denk geldiyseniz hafta içi izin kullandırarak çözer. İl müdürlüklerinde yemek vardır genelde eskiden güzeldi ama artık o da bozuldu. İlçe müdürlüklerinde personel sayısı 50 altındaysa genelde yemekhane yoktur ekstra ücret verilmez başınızın çaresine bakarsınız. Servis yoktur. Haftasonları ve geceleri çalışılabilir. Çalışana iş çoktur çalışmayana ya da işini bilene kimse bişey demez dolayısıyla işler çalışana yüklenir, en ufak bir aksaklıkta çalışana çıkışılır. Kamuda başınıza gelebilecek en iyi şey anlayışlı bir idarecidir. Evet maaş her ay yatar ama eğer problemli bir yerde çalışıyorsanız her bir kuruş zehir olur maalesef. Özetle kamuda çalışan bir gıda mühendisi olarak çok şanslı ve hırslı değilseniz ne uzar ne de kısalırsınız. Her ay başı maaşınızı alırsınız ve eğer huzurlu bir ortamınız varsa bozulmasın diye her gün dua edersiniz ama maalesef eninde sonunda bozulur.

Bir Yorum Yapın