Güncel Mühendislik Maaşları

Endüstri Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

endüstri mühendisliği maaşları

Endüstri mühendisliği günümüz meslekleri arasında en geniş çalışma alanına sahip olan mühendislik dallarından biridir. İnsanın olduğu her yerde görev alabilecek olan endüstri mühendisleri, mobilyadan tutun da tekstile kadar birçok alanda çalışabilirler. Peki endüstri mühendisliği maaşları ve çalışma koşulları nelerdir bu yazımda bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Endüstri Mühendisleri Ne İş Yapar?

Endüstri mühendisleri kalite, esneklik, verim ve maliyet unsurları çerçevesinde çalışmalar gerçekleştirir. En temel amaç mevcut sistemlerin iyileştirilmesidir. Endüstri mühendislerinin görev ve sorumlulukları temel olarak şu şekildedir:

  • Üretim sürecinde maksimumum verim elde edilmesi
  • Matematiksel ve istatistiksel hesaplamalar doğrultusunda üretimin arttırılması
  • Ürün ve işçilik maliyetlerinin minimum düzeye indirilmesi
  • Üretim için kullanılan uygulamaların geliştirilmesi
  • Nihai ürün kalitesinin arttırılması

Yukarıda belirttiğim maddeler endüstri mühendislerinin temel görevleri arasındadır. Bu maddelere eklemeler yapmak mümkündür.

Endüstri Mühendisliği Maaşları

Endüstri mühendisliği çalışma alanları devlet ve özel sektör olarak ikiye ayrılır. Bu iki sektör arasında seçim yaparken size sunulan fırsatları dikkatlice incelemenizi ve ona göre bir karar vermenizi öneririm. Endüstri mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna da devlet ve özel sektör olmak üzere iki ayrı başlık altında cevap vermek istiyorum.

Devlette Endüstri Mühendisliği Maaşları

Kamu kurumları maaş açısından yeni başlayan mühendisler için daha avantajlı olarak görülür. Bunun nedeni kamu kurumlarında çalışmaya yeni başlayan endüstri mühendislerinin 8000 TL civarında bir maaş almalarıdır. Aynı zamanda alınan maaş miktarı çalışılan pozisyona ve kuruma göre de değişmektedir.

Eğer kamuda uzman, yönetici, müfettiş, uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı gibi pozisyonlarda çalışıyorsanız alacağınız maaş miktarı da artacaktır. Maaş miktarı aynı zamanda yabancı dil, çocuk ve eş durumu, pozisyon gibi etkenlere bağlı olarak da farklılıklar göstermektedir. Genelde çoğu kişi devlette yükselmenin olmadığını düşünür. Fakat sanılanın aksine devlette de yükselebilirsiniz. Kamuda da tıpkı özel sektörde olduğu gibi görevinizde yükselirseniz aldığınız maaş da artar. Devlette 10 sene çalışmış bir endüstri mühendisinin maaşı ortalama olarak 8000-11000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Özel Sektörde Endüstri Mühendisliği Maaşları

Özel sektörde çalışmak isteyen mühendis adayları ilk başladıklarında ortalama 5.500-7.250 TL arası bir maaşla işe başlarlar. Normal şartlarda bir mühendisin alması gereken maaşın bu miktarların üstünde olması gerekirken bazı şirketler işe yeni başlayan mühendisleri asgari ücret seviyesinde maaşlarla çalıştırırlar. Yani özel sektörde, çalışılacak şirkete göre alınan maaş miktarı değişmektedir. Aynı zamanda işe başlayacak mühendis adayının sertifikaları, bilgisayar programlarına yatkınlığı ve yabancı dil bilme durumu da alacağı maaşı etkileyecektir.

Özel sektörde 5 yıl tecrübe sağlanırsa maaş miktarı 7.000 TL ve üzerine çıkar. Aynı zamanda tüm üretim alanlarının beraber olduğu fabrikalarda maaş aralığı 7.000-9500 TL arasında bir tutardır. Maaş miktarları arasındaki fark; iş tecrübesi, yabancı dil bilme durumu ve çalışılan pozisyona göre değişir.

Yeni başlayanlar için devlet maaşları her ne kadar daha iyi olsa da tecrübeli endüstri mühendisleri genellikle özel sektörde varlıklarını gösterirler. Çünkü özel sektörde alınan verim arttıkça bu artışla doğru orantılı olarak maaş da artar. Aynı zamanda büyük şirketlerde tecrübeli endüstri mühendisi maaşları ortalama olarak 9000-16000 TL arasındadır.

UnvanEn Düşük Maaş ( TL )Ortalama Maaş ( TL )En Yüksek Maaş ( TL )
Yeni Mezun Endüstri Mühendisi5.5003.2506.700
Kıdemli Endüstri Mühendisi ( 2 Yıl )6.50065007.500
Uzman Endüstri Mühendisi ( +5 Yıl )7.500825010.00
Tablodaki değerler piyasada çalışan belirli bir grup endüstri mühendisinin maaşları göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması tavsiye olunur.

Devlette Endüstri Mühendisliği Çalışma Koşulları

Devlet kurumları, çalışma koşullarına göre özel sektörden daha rahattır diyebiliriz. Çünkü devlette mesai saatleriniz bellidir. Buna ek olarak hafta sonu 2 gün tatil yapma şansınız da vardır. Yıllık izinler konusunda da sıkıntı yaşama olasılığınız düşüktür. Mühendislerin devlet kurumlarını tercih etmelerinde ki başlıca sebepler bu yazdığım koşullardır.

Özel Sektörde Endüstri Mühendisliği Çalışma Koşulları

Özel sektörde endüstri mühendisliği çalışma koşulları devlet kurumlarına göre daha zordur. Bunun nedeni genel olarak özel kurumlarda haftada 6 gün çalışılmasıdır. Aynı zamanda mesai saatleri ne kadar belirli olsa da iş yoğunluğundan dolayı mesai saatlerini aşacak şekilde çalışmanız da gerekebilir. Bazı şirketler öğle yemeği, servis gibi hizmetler sunarken küçük şirketlerin çoğu bu hizmetleri çalışanlarına sağlayamaz. Fakat devlet kurumlarında bu seçenekler her zaman vardır.

Tavsiye Yazı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Endüstri mühendisliği maaşları adlı yazımı bitirirken alacağınız maaş ne kadar önemli olsa da meslek seçimi yaparken maaş odaklı bir seçim yapmamanızı öneririm. Mesleğin gerektirdiği yeteneklere, çalışma alanlarına, okurken göreceğiniz derslere bakarak size en uygun mesleği seçmeye çalışın. Endüstri mühendisliği maaşları hakkında soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşmayı unutmayın.

Endüstri Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde başlangıç seviyesi için endüstri mühendisleri 5.500-7.250 TL aralığında maaş alır. Devlette çalışan endüstri mühendisleri ise 8000-11000 TL aralığında maaş alır.

Endüstri Mühendisliği Çalışma Koşulları Nasıl?

Farklılık gösteren çalışma ortamlarına karşın Endüstri Mühendisleri için en avantajlı koşul ofis ortamında planlama yürütme görevi üstlenmesidir. Bu nedenle devlet özel sektöre kıyasla daha ferah koşullara sahip denilebilir.

Nisanur Demirci

Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Merak ettiğim ve öğrendiğim şeyleri Taze Mühendis\'te sizlerle paylaşıyorum.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Boğaziçi İTÜ veya ODTÜ den mezun olanlar da aynı şekilde mi maaş almakta?

    1. Maaş faktörü kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Daha düşük sıralamalı bir üniversiteden mezun olmuş fakat kendini geliştirmiş kişiler daha yüksek maaş alabilirler. Yani ODTÜ’den mezun oldum kesin yüksek maaşla başlarım diye bir durum söz konusu değil. Fakat ODTÜ, Boğaziçi gibi okulların eğitimi, kalitesi iyi olduğu için daha donanımlı mühendisler mezun ediyorlar. Bu da maaşlarının yüksek olmasını sağlıyor.

  2. Odtüden yeni mezun arkadaşım 8,5 alıyor. Ortalamaya da bakıyor biraz ama endüstri okumak diğerlerine göre daha kolay zaten.

    1. Kamuda 10 yıllık uzmanım. 3. Derecede ve endüstri muhendisiyim. 10 bin TL kazanıyorum. Başkan olmazsam en fazla 12 bin alırım. Ama hala şansı olanlar endüstri mühendisliği yerine bilgisayar veya elektronik okusunlar. Büyük tavsiyesi

      1. Merhaba, endüstri mühendisliği mantıklı değil mi yani anlıyamadım çoğu kişi iş imkanı yüksek joker bir mühendislik diyor sizin görüşlerinizi de merak ediyorum.Bir de bu mühendisliklerde üniversite çok önemli mi mesela siz hangi üniversite mezunusunuz?

      2. Makine Mühendisliği nasıl? Bilgisayar mühendisliğiyle yada başka bi bölümle beraber okunursa verimli olur mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu