Güncel Mühendislik Maaşları

Çevre Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

çevre mühendisliği maaşları

İnsanlığın enerji ihtiyacının karşılanmasında doğal kaynaklar oldukça önemlidir. Doğal kaynakların ihtiyaca yönelik kullanılmasını, bu kaynaklardan yararlanırken çevreye zarar verilmemesini sağlamak da çevre mühendislerinin görevidir. Bu yazımda özel sektörde ve devlette çevre mühendisliği maaşları hakkında bilgi vereceğim. Ayrıca çevre mühendisliği çalışma koşullarından da bahsederek bu mesleği seçmek isteyenlerin merakını bir nebze de olsa dindireceğim.

Çevre Mühendisleri Ne İş Yapar?

Çevre mühendisleri insanlık için büyük önem taşıyan çevre kirliliği, küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi gibi konularda faaliyet gösteren mühendislik bilimidir. Temel çalışma prensipleri çevreye zarar vermeden sürdürülebilir bir yaşam sunmaktır. Çevre mühendislerinin görev ve sorumlulukları temel olarak şu şekildedir:

  • Çevre kirliliği, küresel ısınma, atık yönetimi gibi tehdit arz eden konularda çözümler geliştirme
  • Kullanılabilir su kaynaklarının tespit edilmesi ve yağmur sularının analizi
  • Doğal kaynakların korunması için çözüm bulunması
  • İnsan sağlığına uygun çevre koşullarının sağlanması

Yukarıda belirttiğim maddeler çevre mühendislerinin temel görevleri arasındadır. Bu maddelere eklemeler yapmak mümkündür.

Çevre Mühendisliği Maaşları

Çevre mühendisleri hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında çalışabilirler. Özel sektördeki maaş durumu ile kamudaki de tahmin edeceğiniz üzere farklıdır. Bu yüzden çevre mühendisliği maaşları konusunu özel sektör ve devlet olmak üzere iki başlık altında inceleyeceğiz.

Özel Sektörde Çevre Mühendisliği Maaşları

Mühendislik fakültelerinin çevre mühendisliği bölümünü bitirenlere çevre mühendisi unvanı verilir. Çevre mühendisleri mezun olduktan sonra birçok farklı sektörde iş bulabilirler. Üretim yapan fabrikalarda, kimya sektöründe, inşaat sektöründe kısaca insan ve çevre sağlığını ilgilendiren her alanda çalışabilirler. Yapılan bir işin çevreye zarar verilmeden kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlamak çevre mühendislerinin en büyük görevidir.

Çevre mühendisliği, her ne kadar hayati öneme sahip bir meslek olsa da ne yazık ki özel sektörde yeni mezun çevre mühendisleri, genelde hak ettiklerinden daha düşük maaş ile işe başlarlar. Yeni mezun bir çevre mühendisi yaklaşık olarak 5.500 – 7.000 TL gibi bir maaş alır. Bu maaş miktarı kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Mesleğini seven, kendini geliştirmiş, donanımlı çevre mühendisleri daha yüksek maaş alırken, öğrencilik yıllarını verimli geçirmemiş mühendisler ise daha düşük maaş ile çalışabilirler. Her meslekte olduğu gibi çevre mühendisliğinde de tecrübe kazandıkça alınan maaş miktarı da artar.

Özel sektörde 5 sene tecrübeye sahip donanımlı bir çevre mühendisi ortalama olarak 7000 TL maaş alır. Okul her ne kadar bize bilmemiz gerekenleri teorik olarak öğretse de iş hayatı çok başkadır. Mesleğe başladıktan sonra öğrendikleriniz okul yıllarında öğrendiklerinizden daha fazla olacaktır. Dolayısıyla özel sektörde maaşınızı etkileyen en önemli şey tecrübedir.

UnvanEn Düşük Maaş ( TL )Ortalama Maaş ( TL )En Yüksek Maaş ( TL )
Yeni Mezun Çevre Mühendisi5.50050007.000
Kıdemli Çevre Mühendisi ( 2 Yıl )6.35062007.800
Uzman Çevre Mühendisi ( +5 Yıl )7.80082509.700
Tablodaki değerler piyasada çalışan belirli bir grup çevre mühendisinin maaşları göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması tavsiye olunur.

Devlette Çevre Mühendisliği Maaşları

Devlette çalışmak, hem çalışma koşulları hem de alınan maaştan dolayı özel sektöre göre özellikle mesleğin ilk yıllarında daha avantajlıdır. Devlette çevre mühendisliği maaşları yaklaşık olarak 8000 TL civarındadır. Bu maaş her sene yapılan zamlarla belirli oranda yükselir.

Özel sektörde olduğu gibi devlette de maaş kişinin kendisine bağlıdır. Eş durumu, yabancı dil seviyesi, alınan eğitimler, çalışılan kurum ve pozisyon maaşa etki eder. Kısaca kendinizi geliştirirseniz hem devlette hem de özel sektörde daha yüksek maaş alırsınız. Sitemize her gün düzenli olarak mühendislik ile ilgili yazılar ekliyoruz. Bunları okumanızı, bilginizi artırmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Kendinizi geliştirme konusunda güzel bir adım olacaktır.

Tavsiye Yazı: İnşaat Mühendisliği Maaşları

Özel Sektörde Çevre Mühendisliği Çalışma Koşulları

Eskiden bir laf vardı; ekmek aslanın ağzında derlerdi. Şu an o ekmek aslanın ağzından midesine indi orada sindiriliyor. Piyasa her sektörde kötü durumda. Dolayısıyla özel sektörde çevre mühendislerinin çalışma koşulları da çok iç açıcı değil.

Büyük, kurumsal bir firmada çalışmıyorsanız şartlarınız genelde şöyle olacaktır:

  • Haftada bir gün tatil ( Maalesef ülkemizde inşaat sektöründe haftalık değil iki haftada bir izin veren işletmeler de mevcut. Çok olmasa bile böyle bir firmaya denk gelme ihtimalinizin olduğunu söylemeden geçmek istemiyorum. )
  • 08.30 – 18.00 mesai
  • Yemek + yol parası
  • Bazı milli ve dini bayramlarda tatil

Kurumsal bir firmada çalışıyorsanız:

  • Hafta sonu tatil
  • 09.00 – 18.00 mesai
  • Geliş ve gidişte servis imkanı
  • Yemek, firma doktoru vb. İmkanlar
  • Bazı milli ve dini bayramlarda tatil

Devlette Çevre Mühendisliği Çalışma Koşulları

Devlet, çalışma koşulları bakımından özel sektöre göre oldukça avantajlıdır. Beni yakından takip edenler bilirler, üniversite son sınıfta 4 ay boyunca bir devlet kurumunda mühendis olarak staj yaptım. Dolayısıyla devletteki çalışma koşullarının nasıl olduğuna dair bilgi sahibi olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim.

  • Hafta sonu iki gün tatil.
  • 09.00 – 17.00 mesai
  • Milli ve dini bayramların tamamında tatil
  • Geliş ve gidişte servis imkanı
  • Yemek, kurum doktoru vb. İmkanlar

Devlette çevre mühendisliği çalışma koşulları genel olarak böyledir.

Özel sektörde yaptığınız iş, aldığınız sorumluluk devlete göre daha fazladır. Fakat devlette çalışan mühendisler genel olarak mühendislik dışında da işler yaptıkları için mühendislik becerilerini yitirebilirler. Nasıl olsa atandım kendimi geliştirmeme, yeni şeyler öğrenmeme gerek yok diye düşünenler körelirler.

Son olarak meslek seçimi yapmak isteyen dostlarıma birkaç şey söyleyerek yazıma son vermek istiyorum. Ekonomik kaygılar duymanız, ileride yapmak istediğiniz mesleğin maaşını merak etmeniz gayet doğal. Fakat meslek seçiminizi etkileyen tek ve en önemli şey maaş faktörü olmasın. Gerçekten sevdiğiniz, on sene sonra da severek gideceğiniz mesleği seçmenizi tavsiye ederim.

Bu yazımda çevre mühendisliği maaşları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca mühendislik maaşları kategorimizden bütün bölümlerin maaşlarına ulaşabilirsiniz.

Çevre Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Çevre mühendisleri özel sektörde başlangıç ücreti için genellikle asgari ücret seviyesinde ödeme alır. Bu rakam 2022 yılı için 5.500 TL’dir. Devlette çalışan bir çevre mühendisi ise 8000 TL civarında maaş alır. Belirtilen bu rakamlar başlangıç maaşlarıdır.

Çevre Mühendisliği Çalışma Koşulları Nasıl?

Çoğunlukla sahada görev alan Çevre Mühendisleri için mesai saati en önemli çalışma koşullarından biridir. Bu hususta da devlet, özel sektörden daha rahat ve düzenlidir.

Hüseyin Başoğul

2020 yılında Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Kendimi mühendisliğin yanında sosyal medya ve seo alanlarında da geliştirdim. Hayat boyu öğrenmeye inanırım. Taze Mühendis'te de öğrendiğim konuları sizlerle paylaşıyorum :)

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Mezun olduktan sonra gittiğim iş görüşmelerinde bana teklif edilen en yüksek maaş 1250 liraydı (bu dediğim 2014 veya 2015 senesi), haftada 6 gün çalışma (2 haftada bir pazar günleri de çalışma durumu olabilirmiş), yol parası yok bana verdikleri tek şey öğle yemeğiydi Allah razı olsun. Türkiye şartlarında çevre mühendisi olarak çalışabilmek gerçekten çok zor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu