Güncel Mühendislik Maaşları

Enerji Sistemleri Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

enerji sistemleri mühendisliği maaşları

Enerji sistemleri mühendisliği maaşları bölüm öğrencileri tarafından sıklıkla merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Günümüz koşullarında hayatlarımızın devamlılığını sağlamak için enerjiye bağımlıyız. Bu nedenle enerji sistemleri mühendisliği bölümü yüksek öneme sahiptir. Hayatlarımız için fazlasıyla önemli olan bölüm her türlü enerjinin çevreye zarar vermeyecek koşullar altında düşük bir maliyetle tüketiciye ulaştırılmasını hedeflemektedir. Bu amaçla enerji sistemleri mühendisleri; sürecin planlanması, projeye dönüştürülmesi ve hayata geçirilmesi aşamalarında etkin rol alırlar. Bu yazımda Enerji sistemleri mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna mümkün olduğunca cevap vermeye çalışacağım.

Enerji Sistemleri Mühendisleri Ne İş Yapar?

Enerji sistemleri mühendislerinin temel çalışma alanı enerjinin çevresel etkenlere göre en düşük maliyetle kullanılmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, enerji sistemleri mühendisleri farklı mühendislik branşlarıyla birlikte çalışmalar gerçekleştirir. Enerji sistemleri mühendislerinin görev ve sorumlulukları temel olarak şu şekildedir:

  • Enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması için çeşitli hesaplamalar, tasarımlar ve analizlerin gerçekleştirilmesi
  • Enerji ile ilgili kalite ve kontrol işlemlerinin yapılması
  • Enerji tüketiminde tasarruflu, verimli ve yenilikçi projeler ortaya konulması
  • Mekanik tesisat işlemlerinin yapılması
  • Yenilenebilir enerji alanında sorunların tespit edilmesi ve çözümler sunulması
  • Çevreye zararsız alternatif enerji faaliyetleri gerçekleştirilmesi

Belirtilmiş olan bu maddeler enerji sistemleri mühendislerinin temel çalışmaları ve görevlerindendir. Bu maddelere çeşitli eklemeler yapmak mümkündür.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Kamu ve özel sektörde enerji sistemleri mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer meslek gruplarında olduğu gibi enerji sistemleri mühendislerinin de maaşları devlette ve özel sektörde farklılıklar gösterir. Bu nedenle bu konuyu ayrı başlıklar halinde ele alacağım. 

Enerji sistemleri mühendisi maaşı hakkında bilgi vermeden önce sizinle önemli bir uyarıyı paylaşmak istiyorum. Meslek seçimi yapmadan önce maaş araştırması yapmanız çok normal bir durum. Ancak geleceğinizi maddi önceliklere göre belirlemeyin. Aksi halde karakterinize uygun olmayan bir işi yapmak durumunda kalır ve mutsuz olursunuz. Maddi kaygıları ön planda tutarak aldığınız kararlar gelecekte sizi mutsuz edebilir. Sevdiğiniz bir meslekte çalışırsanız kişisel doyuma ulaşır ve çok büyük meblağlar kazanabilirsiniz.

Özel Sektörde Enerji Sistemleri Mühendisliği Maaşları

İŞKUR tarafından 2011 yılında “En Popüler Meslek” anketi yapılmış ve enerji sistemleri mühendisliği anket sonucunda birinci olmuştur. Mesleğin popüler olmasında ki sebeplerden biri de, halk arasında yaygın olan enerji sektörünün önü kapanmaz inancıdır. Ülkemizde son yıllarda en çok yatırım yapılan alanlardan biri enerji sektörüdür. Kalkınmanın sağlanması ve teknolojiye bağımlı hayatların devamlılığı için enerji büyük öneme sahiptir. Türkiye’de enerji sektörü son yıllarda hızlı bir gelişim göstermektedir. Bu nedenle kalifiye personel ihtiyacı fazla olmakla birlikte istihdam olanakları da enerji sektöründe oldukça geniştir.

Enerji sistemleri mühendisliği için özel sektörde istihdam edilmek diğer mühendislik bölümlerine göre daha kolaydır. Barajlar, elektrik üretim şirketleri, AR-GE firmaları ve nükleer santraller gibi birçok sektörde enerji sistemleri mühendislerine ihtiyaç duyulur. Enerji sistemleri mühendisi maaşları özel sektörde firma büyüklüğü, çalışma koşulları ve tecrübe gibi faktörler sonucunda belirlenmektedir. Örnek verecek olursak sahada çalışan bir enerji sistemleri mühendisinin maaşı, proje sürecinde yer alan ve ofiste çalışan enerji mühendisinden çoğu zaman farklıdır. Sorumluluk ve yetki alanı genişledikçe ücret skalasında da değişiklikler meydana gelmektedir. Aynı zamanda meslekte geçirilen süre, sahip olunan kişisel yetkinliklerde maaş üzerinde belirleyicidir. Enerji sistemleri mühendisliği maaşları için ortalama olarak 5.500 TL’den başladığı ve üst sınırının 30.000 TL’ye kadar çıkabildiğini söyleyebilirim. Ancak belirttiğim üzere özel sektörde enerji sistemleri mühendisliği maaşları adına net bir ücret telaffuz etmek pek mümkün değildir. Bu yazıda geçen ücretler ortalama maaşlardır.

UnvanEn Düşük Maaş ( TL )Ortalama Maaş ( TL )En Yüksek Maaş ( TL )
Yeni Mezun Enerji Sistemleri Mühendisi5.50051006.500
Kıdemli Enerji Sistemleri Mühendisi ( 2 Yıl )7.20067008.500
Uzman Enerji Sistemleri Mühendisi ( +5 Yıl )8.000875010.000
Tablodaki değerler piyasada çalışan belirli bir grup enerji sistemleri mühendisinin maaşları göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması tavsiye olunur.

Devlette Enerji Sistemleri Mühendisliği Maaşları

Devlette çalışmak özellikle yeni mezun olmuş mühendisler için daha avantajlıdır. Çünkü devlette enerji sistemleri mühendisliği maaşları birbirine yakındır. Yani işe yeni başlayan bir mühendis ve kıdemli bir mühendis maaşı arasında uçurumlar bulunmaz. Devlette enerji sistemleri mühendisliği maaşları arasındaki farklılıklar bazı koşullara bağlı olarak belirlenir. Yabancı dil bilgisi (YDS puanı), yüksek lisans, eşin çalışıp çalışmaması, çocuk sayısı, sahip olunan sertifikalar devlette enerji sistemleri mühendisi maaşı için belirleyici unsurlardır. 

Devlette çalışmanın birçok avantajı ve kolaylığı olsa da atanmak bir hayli zordur. Öncelikle yüksek bir KPSS puanına sahip olmanız gerekir. Mezun sayısının çok olmasına rağmen atama sayılarının kısıtlı olması bu süreci zorlaştırmaktadır. Bu nedenle devlette çalışmak isteyen enerji sistemleri mühendislerinin düzenli ve disiplinli bir çalışma sistemine ihtiyaçları vardır.

Devlette enerji sistemleri mühendisleri genellikle: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ., Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Madem Tetkik ve Arama Enstitüsü, Bor Enstitüsü, Türk Petrol Rafinerileri AŞ., Elektrik Üretim AŞ., Türkiye Elektrik İletim AŞ., Türkiye Kömür İşletmeleri, Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı, Türkiye Boru Hatları Taşıma AŞ., kurumlarında istihdam edilmektedirler. 2021 yılı için kamuda istihdam edilen enerji sistemleri mühendisi maaşı 8000-11000 TL civarındadır.

Tavsiye Yazı: Gıda Mühendisliği Maaşları

Enerji Sistemleri Mühendisliği Çalışma Koşulları

Çalışma koşulları denildiğinde haftalık izinler, çalışma süreleri, sosyal yardımlar, yıllık izinler ve işyerinin çalışana sunduğu hizmetler akla gelir. Özel sektörde ve kamuda tıpkı enerji sistemleri mühendisliği maaşları gibi çalışma koşulları da farklılık göstermektedir. Bu nedenle konuyu özel sektör ve devlet ayrımını göz önünde bulundurarak anlatmaya çalışacağım.

Özel Sektörde Enerji Sistemleri Mühendisliği Çalışma Koşulları

Enerji sistemleri mühendisliği çalışma koşulları özel sektörde firmadan firmaya farklılıklar gösterir. Çalışılan firma köklü ve büyük ölçekli ise çalışma koşullarınız çok daha iyi olacaktır.

Çalışılan yer küçük bir işletme ise:

  • 08.30-19.00 arası çalışma saatleri
  • Haftada 1 gün (genellikle Pazar günü) haftalık izin
  • Öğle yemeği (yemekhane bulunmuyorsa öğle yemeği ücreti ödenek şeklinde de verilebilir)
  • Dini ve milli bayramlarda tatil (işyeri bazı bayramlarda izin vermeyebilir)

Çalışılan yer kurumsal bir firma ise:

  • 09.00 -18.00 arası çalışma saatleri
  • Hafta sonu tatili (Cumartesi ve pazar)
  • Servis ve öğle yemeği
  • İşyeri hekimi
  • Tüm dini ve milli bayramlarda izin

Devlette Enerji Sistemleri Mühendisliği Çalışma Koşulları

Enerji sistemleri mühendisleri için kamuda çalışma koşulları daha kolay ve insani şartlara uygundur. Bu nedenle devlette çalışan kişilerin özel yaşam ve iş dengesini sağlaması daha kolaydır.

  • 09.00-17.00 çalışma saatleri
  • Hafta sonu tatili
  • Tüm dini ve milli bayramlarda izin hakkı
  • Kurumda işyeri hekimi bulunması
  • Öğle yemeği ve servis olanağı
  • Bunların dışında çalışılan kuruma özgü bazı sosyal haklar.

Bu yazımda enerji sistemleri mühendisliği maaşları hakkında elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Enerji sistemleri mühendislerinin aldıkları maaşlar özel sektörde ve kamuda farklılık gösterir. Özel sektör için maaşlar genellikle minimum 5.500 TL olarak belirlenmektedir. Üst limit mesleki yetkinliklere göre belirlenir. Devlet kadrolarında ise maaş aralığı 8000-11000 TL civarında olmaktadır.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Çalışma Koşulları Nasıl?

Sosyal hakların güvence altına alınması, sabit ve düşük mesai süreleri nedeniyle devlette çalışmak özel sektöre kıyasla daha avantajlıdır.

Hüseyin Başoğul

2020 yılında Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Kendimi mühendisliğin yanında sosyal medya ve seo alanlarında da geliştirdim. Hayat boyu öğrenmeye inanırım. Taze Mühendis'te de öğrendiğim konuları sizlerle paylaşıyorum :)

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Yanlışım varsa düzeltin ama bölüm 2007 de kurulduğundan beri 1 defaya mahsus ve 3 adet olmak üzere tek sefer atama gerçekleştirildi.

    1. hayaliniz devlette kalmak ise mühendislik yerine işletme gibi girişi kolay çıkışı daha kolay olan bölümlere yerleşiniz. boş hayallerle beyninizi, yormayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu