Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

elektrik elektronik mühendisliği maaşları

Elektrik elektronik mühendisliği maaşları, bu bölümü okuyan ve okumak isteyen öğrencilerin en merak ettiği konulardan biridir. Temel mühendislik dalları arasında yer alan elektrik elektronik mühendisliği ülkemizde oldukça geniş bir iş alanına sahiptir. Fakat buna rağmen mezun sayısı da fazla olduğu için maaş konusu kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu yazımda elektrik elektronik mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna cevap verip sizlere bu bölümün çalışma koşullarından bahsedeceğim.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşları

Elektrik elektronik mühendisleri hem özel sektörde hem de kamuda iş bulabilirler. Her mühendislik bölümünde olduğu gibi elektrik elektronik mühendisliğinde de maaşlar devlette ve özel sektörde farklılık göstermektedir. Ben de elektrik elektronik mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna devlet ve özel sektör olmak üzere iki başlık altında cevap vermek istiyorum.

Özel Sektörde Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşları

Özel sektörde maaşı etkileyen en önemli faktör bilgi ve tecrübedir. Herhangi bir iş arama sitesine girip mühendis ilanlarına şöyle kabaca bir göz atarsanız aranan en büyük şartın tecrübe olduğunu görürsünüz. Çoğu sektör krizde olduğu için firmalar bünyelerinde istihdam etmek istedikleri mühendislerin her işten anlamasını bekliyorlar. Bu durum da yeni mezun mühendislerin iş arama sürecinde zorlanmasına, istedikleri maaşlar ve çalışma koşulları ile iş bulamamasına yol açıyor. Yeni mezun elektrik elektronik mühendisleri ortalama olarak 3000 TL gibi bir maaş ile işe başlarlar.

3000 TL’nin altında, asgari ücret seviyesinde maaş alanlar olduğu gibi üstünde bir maaş ile işe başlayanlar da mevcuttur. Öğrencilik yıllarında mühendislerin öğrendiği programlar, yabancı diller, edindiği çevre yani kısaca kendini geliştirip geliştirmemesi maaş miktarına doğrudan etki eder. Bunun dışında tecrübe kazanıldıkça maaş da yükselecektir. İlk işinizde kendinizi geliştirip tecrübe kazandıktan sonra, ikinci işinizde daha yüksek bir maaş talep edebilirsiniz. Ortalama olarak 5 yıl tecrübeli elektrik elektronik mühendisleri yaklaşık olarak 6000 TL maaş alırlar.

Devlette Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşları

Devlette çalışmak maaş bakımından yeni mezun mühendisler için daha avantajlıdır. Özel sektörde 3 – 4 sene tecrübe edindikten sonra ancak alabileceğiniz maaşı, devlette atanır atanmaz alabilirsiniz. 2021 yılı itibariyle devlette elektrik elektronik mühendisliği maaşları yaklaşık olarak 6000 TL’dir. Bu maaş atandığınız kadroya, kuruma göre değişkenlik gösterir. Ayrıca her sene memurlara yapılan zamlar da maaş miktarını artırır.

Devlette alınan maaşı etkileyen bazı faktörler vardır. Eş durumu, yabancı dil seviyesi, yüksek lisans yapılıp yapılmaması devlette mühendis maaşlarına etki eder. Dolayısıyla devlette alacağınız maaşı kendiniz belirlersiniz. Kendinize ne kadar çok şey katarsanız o kadar çok maaş alırsınız.

Maaş olarak devlet her ne kadar iyi olsa da devlete atanmak oldukça zordur. Elektrik elektronik mühendisi olarak bir kamu kurumuna atanmak istiyorsanız KPSS Lisans’tan en az 92 – 93 gibi bir puan almanız gerekmektedir. Tabi bu puan o sene yapılan alıma göre değişkenlik gösterebilir. Yani devlette normale göre daha fazla elektrik elektronik mühendisi istihdam edilirse atanmak için gerekli olan KPSS puanı da düşecektir. Aynı şekilde az mühendis istihdam edilirse de yükselecektir.

Tavsiye Yazı: İnşaat Mühendisliği Maaşları

Özel Sektörde Elektrik Elektronik Mühendisliği Çalışma Koşulları

Yazının başında da belirttiğim gibi elektrik elektronik mühendisleri özel sektörde birçok farklı alanda görev alabilirler. Aslında bu bölüm yurt dışında elektrik mühendisliği ve elektronik mühendisliği olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Çünkü elektrik ve elektronik birbirinden farklı alanlardır. Ülkemizde de her ne kadar iki mühendislik alanı ayrı ayrı eğitim verse de elektrik elektronik mühendisliği daha yaygındır. Elektrik elektronik mühendisleri öncelikle hangi alanda çalışmak istediklerine karar vermelidirler. Elektrik santralleri, şantiyeler, yazılım şirketleri, enerji firmaları ve daha birçok alanda elektrik elektronik mühendisleri iş bulabilirler.

Özel sektörde çalışma koşulları çalışılan alana göre değişkenlik gösterir. Şantiyede çalışan bir mühendis ile yazılım ofisinde çalışan mühendisin çalışma koşulları aynı değildir. Fakat genel olarak çalışma koşulları şu şekildedir:

  • Çalışma saatleri: Haftanın altı günü sabah 08.30 akşam 18.00
  • Haftada bir gün tatil. Fakat şantiyede genelde hafta bir gün izin verilmez. Genelde iki haftada bir izin kullandırılır.
  • Öğle yemeği ve servis imkanı, servis imkanı sunulmasa bile yol parası. Fakat yol parasını da özel sektörde vermeyen firmalar mevcuttur.
  • Bazı milli ve dini bayramlarda tatil. Fakat dini bayram tatili bir memurunki gibi 9 gün olmaz. Çoğunlukla 3 gündür.
  • Kurumsal firmalar özel sağlık sigortası, şirket doktoru gibi imkanlar da sunmaktadır.

Devlette Elektrik Elektronik Mühendisliği Çalışma Koşulları

Eğer özel sektörde kurumsal bir firmada çalışmıyorsanız çalışma koşulları bakımından devletin imkanları daha iyidir.

  • Sabah 09.00 akşam 17.00 çalışma saatleri.
  • Hafta sonları tatil.
  • Dini ve milli bayramların tamamında tatil.
  • Servis ve yemek imkanı.
  • Bazı özel hastanelerde geçerli olan sağlık sigortası
  • Kurum doktoru

Genel olarak devlette elektrik elektronik mühendisliği çalışma koşulları bu şekildedir.

Bu yazımda elektrik elektronik mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın