Genel Mühendislik

Yeni Mezunlar Nasıl İş Bulur? Yeni Mezunlar Ne Yapmalı?

yeni mezunlar nasıl iş bulur

Her genç birbirinden farklı hayallerle üniversiteye başlıyor. Kimi bilim insanı olmak isterken kimisi hayallerinin peşinden koşup kendi işini kurmak istiyor. Fakat mezuniyet dönemi yaklaştıkça bu hayallerle gerçekler karşı karşıya geliyor. Özellikle mühendislik, tıp gibi pratik beceri de gerektiren bölümlerde okuyan öğrenciler, yaptıkları stajlar sayesinde henüz okul yıllarında iş dünyasına dair fikir edinebiliyorlar. Mezuniyetten sonra kendilerini nelerin beklediği konusunda az çok bilgi sahibi olsalar da mezuniyetten sonra nasıl iş bulunur sorusu öğrenciler arasında büyük kafa karışıklığı yaratıyor. Kafa karışıklığına son vermek adına madde madde yeni mezunlar nasıl iş bulur? Sorusuna bu yazımda cevap vereceğim.

Yeni Mezunlar Nasıl İş Bulur?

Üniversiteyi bitirdikten sonra yeni mezun olarak iş bulma serüvenimi anlattığım videomu da izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Bu zorlu iş bulma sürecinizde belki benim yaşadıklarım bir nebze de olsa neşelenmenizi sağlar. Ayrıca videoda iş bulma ile ilgili çok güzel tavsiyeler verdiğimi de belirteyim.

Üniversite Döneminde Aktif Ol

Üniversite bittikten sonra kendini geliştirmek için çok fazla zamanın olmayacak. Mezun olan birçok arkadaşın gibi sen de yeni mezunlar nasıl iş bulur başlıklı yazıları inceleyip olabildiğince fazla çaba göstereceksin. Burada rakiplerinden önce adım atmak için üniversite dönemini dolu dolu geçirmen lazım. Mümkün olan en yüksek not ortalamasıyla mezun olmanın yanında yeteneklerinin farkına var ve genişlet. Sosyal faaliyetlerde ve gönüllü çalışmalarda aktif ol.

İş Aramaya Başlamadan Önce Kendine Bir Süre İzin Ver

Üniversite bitiminden sonra artık resmen mezun statüsü kazanıyorsun. Mezun olur olmaz iş arayışına girmek seni strese sokacağından mezun olduktan sonra biraz bunun keyfini sürmende fayda var. İş arama sürecinde gireceğin stresi minimum seviyede tutmak, enerjini iş görüşmelerine daha fazla ayırabilmek için mezuniyetten sonra ufak bir dinleme molası verebilirsin.

Hedefini Belirle

Mezun olduktan sonra nasıl bir yol izlemeni gerektiğini önceden belirle. Çalışabileceğin sektörleri, sana fayda sağlayabilecek firmaları not ederek ihtimaller zinciri oluştur. Bunu önceden yapmak sana sadece zaman kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda iş arama stresini de yarıya indirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca henüz öğrenciyken hedefini belirlersen üniversite yıllarında kendini çalışacağın sektöre yönelik geliştirebilirsin.

Staj Programları Araştır

İster okurken stajını yapmış ol ister staj gerektirmeyen bir bölümden mezun ol. Buna takılmadan mutlaka staj programlarını araştır. Stajyer olarak çalıştığın kurumda özveriyle çalışarak hem özgeçmişini etkin bir biçimde doldurmuş olacaksın hem de bağlı olduğun firmada daimi çalışan olarak kalma şansı yakalayacaksın. Mümkünse okul bitmeden zorunlu stajını yapmış olsanız bile gönüllü staj ayarlamaya çalış. Mezun olduktan sonra direkt işe başlayabilmek için öğrenciyken hali hazırda stajyer maaşı ile bir yerde çalışmak çok önemli. Ayrıca stajlarınız size mesleki anlamda en az okul kadar katkı sağlayacaktır.

İşine Yarayabilecek Sertifika Programlarına Katıl

Özgeçmişine ekleyeceğin sertifikalar senin parlamana yardımcı olacak. Sertifika dağıtan birçok kurum var. Burada önemli olan senin için en faydalı sertifika programlarına katılman ve işin için en doğru belgeleri elde etmen. Birbiriyle alakasız olarak elde edeceğin sertifikalar sana yarardan çok zarar verir. İnsan kaynakları özgeçmişini incelediğinde ne istediğini tam olarak bilmeyen bir kişinin özgeçmişiyle karşılaşır. Bu da işe girme sürecini bir hayli zorluğa sokar.

Sosyal Medyayı Etkili Kullan

Sosyal medyanın hayatımıza bu kadar dahil olabileceğini kim bilebilirdi ki? Artık çoğu iş yeri görüşmeleri hem çevrimiçi yapıyor hem de işe başvuran adayın sosyal medya hesaplarını incelemeye alıyor. Bu yüzden sosyal medyada olabildiğince işinle alakalı paylaşımlarda bulun. Özellikle Linkedin’i mutlaka kullanmalısın. Günümüzde kurumsal firmaların çoğu iş ilanlarını Linkedin üzerinden yayınlıyor. Mesleğinle alakalı Linkedin paylaşımların sektörde fark edilmeni sağlayabilir. Örnek bir Linkedin hesabı için benim profilimi inceleyebilirsin. Ayrıca bu yazıyı okuyup Linkedin’den mesaj atanlara ücretsiz Linkedin profil düzenleme hizmeti de sunacağım Küçük bir tavsiye olarak kişisel sosyal medyanı gizli tutmanda fayda var. İşle kişisel yaşamı karıştırman başına bela olabilir.

Network Ağını Geliştir

Yeni mezunlar nasıl iş bulur? Sorusunun en etkili cevaplarından birisi de network ağıdır. Birbirinden büyük şirketlerin en üst yöneticileri bile iş bulma sitelerine üyedir. Bu yöneticiler kendi tecrübelerini yeni mezunlarla yani senin gibi genç ve dinamik akıllarla paylaşmayı sever. Bu paylaşımlara gelen yorumları sentezleyerek kendi ekibini genişletme yoluna gider. Prestijli kişilerin o platformlarda olmasına şaşırmana hiç gerek yok! Bu aslında senin için harika bir fırsat. Orada yapacağın ufak bir paylaşımla veya gireceğin olumlu bir diyalogla işin için bir kapı yaratabilirsin.

Yabancı Dil Öğren

Eskiden yeni mezunlar nasıl iş bulur denildiğinde akla ilk olarak sadece yabancı dil geliyordu. Bundan birkaç yıl önce sadece dünya çapında firmalar yabancı dili önemserken şu an bütün firmalar için yabancı diller büyük önem teşkil ediyor. Yabancı dili ne kadar ana diline yakın konuşursan; bu iş dünyasında sana o kadar yardımcı olur. Unutmamalısın ki kendini birkaç dilde ifade edebilmen demek aynı zamanda birbirinden farklı birkaç iş demek. Ana diline yakın derecede ikinci bir dili bilmenin yanı sıra başlangıç seviyesinde üçüncü bir dile sahip olmak da seni birçok adayın önüne geçirir. İnternet platformlarından sadece ücretli değil, ücretsiz olarak da dil gelişimini sağlayabileceğini biliyor muydun?

Yeteneklerini Geliştir

Üniversite döneminde ve öncesinde edindiğin yetenekleri mümkün olduğunca üst düzeylere çıkarmaya çalış. Üniversite öğrencilerinden bazı kesim yeteneklerinin ya da hobilerinin ona hiçbir şey katmadığını düşünüyor. Aksine! Yeteneklerini geliştirmen daima açık bir zihne sahip olduğunun en önemli göstergesidir. Bu yüzden de insan kaynakları uzmanlarının dikkat ettiği konulardan birisi de adayın kendini ne derecede geliştirdiğidir. Yeteneklerini özgeçmişine ekleyerek başvurunu inceleyen kişide olumlu bir izlenim bırakmanın senin elinde olduğunu unutma.

İş Arama Sitelerini Kullan

Videomu izlediysen iş arama sitelerinin öneminden bahsettiğimi görmüşsündür. Sadece bilinen popüler iş bulma sitelerinde değil de aktif olarak iş ilanı yayınlanan tüm sitelerde üyelik oluşturmalısın. Kimi zaman firmalar sadece bu sitelerdeki özgeçmiş havuzunu tarayarak iş ilanı yayınlamadan doğrudan kişilere ulaşır. Bu sitelerdeki özgeçmiş kısmınızı doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız bu yüzden çok önemli.

Yeni mezun inşaat mühendisleri ve mimarlar için ekstra olarak bir tavsiyem daha var. Sadece inşaat sektörüne ait iş ilanlarının paylaşıldığı Workindo’ya mutlaka üye olmalısınız. Sektörel bazda Türkiye’nin en büyük iş bulma sitesi. Buradaki güncel ilanlara da bir göz atmanızda fayda var.

Yeni Mezunlar Neden İş Bulamıyor?

Üniversiteyi bitiren öğrenciler hemen iş bulabileceğini düşünüyor. Mezuniyetin resmi olarak gelmesiyle ve kendileri gibi iş arayan onlarca kişiyle karşılaşınca acı tablo gün yüzüne çıkıyor. Yapılan araştırma sonuçlarına göre yeni mezun birçok öğrenci “diplomalı işsiz” statüsünden öteye ilerleyemiyor. Binlerce öğrenci yeni mezunlar nasıl iş bulur içerikli yazıları inceliyor ve ellerinden gelen birçok şeyi yapmaya çalışıyor. Öte yandan mezun olan öğrenciler kendi alanlarından farklı iş bölümlerine yöneliyor. Milyonlarca üniversitelinin mezun olduğu dönemde yeni mezunlar neden iş bulamıyor? Sorulan bu sorunun bir değil birden fazla cevabı var. Senin için iş bulamama nedenlerinin ana temellerini maddeler halinde sıraladık. Sanma ki bunlar dışında başka hiçbir sorun yok. Yine de ana nedenleri bilmek yan sorunları çözümleyebilmende yardımcı olur.

  • Yeteneklerinin farkında değiller. Evet, birçok kişi sahip olduğu yeteneklerin farkında değil. Farkında olanlar ise onu geliştirip üzerine bir şeyler katma eğiliminde değiller. Bu da tercihlerde ikinci plana düşmelerine neden oluyor.
  • İlgi duymadıkları bölümleri tercih ediyorlar: Öğrencilerin çoğu sırf popüler olduğu için ilgi duymadıkları bölümleri tercih ediyorlar. Üniversite okudukları dönemde düşük not ortalamasıyla birlikte tecrübe edinmeden mezun oluyorlar. Diploma için okul okumak size hiçbir şey katmaz.
  • Başlangıçta aşırı yüksek maaş istiyorlar: Yeni mezun üniversite öğrencileri tecrübesiz olduklarını kabullenmiyorlar. Kabul ediyoruz ki çalışmak tecrübeli veya tecrübesiz herkesin hakkı. Ama yıllarını vermiş bir usta ile çırağın maaşı da aynı mı olmalı? Okudukları üniversitenin teorik bilgilerini temel alarak atıldıkları bu macera ne yazık ki hüsranla sonuçlanıyor.

Tavsiye İçerik: Mühendislik Maaşları

Yeni mezun olmuşsan ve tüm çabalarına ve yeteneklerine rağmen henüz iş bulamadıysan başarısız olduğunu düşünme! Birçok yetenek, işverenin objektif inceleme yapmaması sonucunda istediği işi elde edemiyor. Yine de kendini geliştirmeye ve pes etmemeye devam et. Bugün bir iş olmadıysa yarın iki iş olabilme ihtimalini aklından hiç çıkarma.

Yeni mezunlar nasıl iş bulur? Konulu rehber yazımızın sonuna geldik. Yeni mezun olmuş herkese iş hayatında başarılar diliyorum.

Hüseyin Başoğul

2020 yılında Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Kendimi mühendisliğin yanında sosyal medya ve seo alanlarında da geliştirdim. Hayat boyu öğrenmeye inanırım. Taze Mühendis'te de öğrendiğim konuları sizlerle paylaşıyorum :)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu