Mühendislerin Okuması Gereken Kitaplar

mühendislerin okuması gereken kitaplar

Mühendislerin okuması gereken kitaplar denilince akla ilk başta ders kitapları gelir. Evet iyi bir mühendisin kendi alanıyla ilgili teknik kitapları mutlaka okuması gerekir. Fakat ben bu yazımda mühendislerin kişisel gelişimine katkı sağlayacak, bakış açısını geliştirecek kitaplardan bahsedeceğim. Romanlardan motivasyon kitaplarına en güzel eserleri mühendislik için kitap önerileri listemde sizler için derledim.

Mühendislerin Okuması Gereken Kitaplar

Bu listede kaç kitaba yer verirsem vereyim yeterli olmayacağını biliyorum. Çünkü mühendisler sürekli yeni kitaplar okumalı, sürekli kendilerini geliştirmelidirler. Ben de bu listeyi elimden geldiğince güncel tutmaya çalışacağım. Okuduktan sonra hoşuma giden kitaplar olursa yazıya ekleme yapacağım.

Şantiyede Olay Var

Şantiyede Olay Var, benim üniversite 1.sınıfta okuduğum ve çok beğendim bir kitaptı. O günden beri kütüphanemde duruyor ve ara ara boş vakitlerimde içindeki bazı anıları tekrar okuyorum. Firuzan Baytop, Şantiyede Olay Var adlı kitabında 50 yılı aşkın mühendislik hayatında yaşadığı tecrübeleri paylaşıyor. Kısa kısa hikayelerden oluşan bu kitabın her mühendisin kütüphanesinde yer alması gerektiğini düşünüyorum.

  • Yazar: Firuzan Baytop
  • Sayfa Sayısı: 104

Babil’in En Zengin Adamı

Bir zamanlar Babil’de Arkad adında bir adam yaşardı. Bu adam o kadar zengindi ki altın kaplama arabaya biner, en güzel kıyafetleri giyerdi. Zengin olduğu kadar cömertti de, eli açıktı. Yardım isteyeni asla geri çevirmezdi. Buna rağmen zenginliği de her geçen gün artardı. Aynı okula gittiği, aynı yollardan geçtiği arkadaşları yerinde sayarken Arkad nasıl bu kadar zengin olabildi?

Para yönetiminin anlatıldığı bu kişisel gelişim kitabını sadece mühendisler değil içinde girişimcilik ruhu olan herkes okumalı.

  • Sayfa Sayısı: 144
  • Yazar: George S. Clason

Kardeşimin Hikayesi

Mühendislerin okuması gereken kitaplar listemde sadece kişisel gelişim kitaplarına yer vermeyeceğimi yazının başında söylemiştim. Livaneli’nin kardeşimin hikayesi adlı kitabında; işlenen bir cinayet sonucunda tanışan emekli mühendis ve genç gazetecinin hikayesi anlatılıyor. Sürükleyici konusu kitabın başından sonuna kadar sizi olayın içinde tutmaya yetiyor.

  • Sayfa Sayısı: 324
  • Yazar: Zülfü Livaneli

Senin Tehlikeli Fikrin Ne?

Hepimizin kendine idol olarak belirlediği kişiler vardır. Kimisi elektriği bulmuş, kimisi atomu, kimisi ise telefonu.. Bu kişilerin ortak özelliği ise hepsinin tehlikeli bir fikrinin olmasıdır. Buldukları tehlikeli fikirlerle iyi ya da kötü bir şekilde insan hayatına dokunabilmişlerdir.

Senin Tehlikeli Fikrin Ne, Bilime ve teknolojiye farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap.

  • Sayfa Sayısı: 320
  • Yazar: John Brockman

Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz?

Kitap, yazar ile köpeğin kuantum fiziği üzerine yaptığı hayali sohbetten oluşuyor. Fakat aklınıza sakın yazarın kuantum fiziğini köpeğin bile anlayabileceği basit bir dille anlattığı fikri gelmesin. Zira bu köpek oldukça akıllı ve zaman zaman yazarımıza kuantum fiziği ile ilgili çok zekice sorular sorabiliyor. Eğer kuantum fiziği üzerine ilk kez bir şeyler okuyacaksanız bu kitabın size uygun olduğunu söyleyemem. Ama mühendisler ve mühendislik öğrencilerinin bu kitabı kesinlikle okumasını ve okurken karşılarına çıkan bilmedikleri terimleri öğrenmesini tavsiye ediyorum.

  • Sayfa Sayısı: 234
  • Yazar: Chad Orzel

Mühendislik ve Mimarlık Öyküleri

Geçmişten günümüze mühendislerin ve mimarların neler yaptığını, neler başardığını merak ediyorsanız 6 kitaptan oluşan bu seriyi mutlaka okumalısınız. Öyküleri okurken mühendislerin başarılarının yanı sıra Cumhuriyet tarihimizin ilk yıllarına ve ülkemizin kalkınma serüvenine de tanıklık edeceksiniz. Üstelik bu seriye mühendisler odasının sitesinden ücretsiz şekilde ulaşabilirsiniz.

Outliers

Hiç düşündünüz mü bazı insanlar diğerlerine göre neden daha başarılı olur? Sadece çok çalışmak ve hırslı olmak başarı için gerçekten yeterli midir? Outliers işte tam da bu soruların cevabına değinen bir kişisel gelişim kitabı. Outliers’ın yazarı Malcolm Gladwell, başarılı insanların neden başarılı olduklarını anlayabilmek için onların çevresine bakmamız gerektiğini söylüyor.

  • Sayfa Sayısı: 244
  • Yazar: Malcolm Gladwell

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

Ekonomiye ilgi duyuyorsanız ve dünyada ekonomik düzenin nasıl işlediğini merak ediyorsanız bu kitap kütüphanenizde mutlaka yer almalı. Kitapta bazı ülkelerin ekonomilerinin nasıl kontrol altına alınıp zor durumda bırakıldığı da anlatılıyor. En hoşuma giden tarafı ise kitabın dilinin gayet sade ve anlaşılır olması oldu.

  • Sayfa Sayısı: 250
  • Yazar: John Perkins

İş Dünyasında Linkedin İle Networking

Linkedin çoğu kişi tarafından iş bulmaya yarayan bir kariyer sitesi olarak görülüyor. Evet Linkedin ile iş bulabilirsiniz bu doğru fakat Linkedin’i çok daha efektif şekilde de kullanabilirsiniz. Kendi alanınızla ilgili çevre oluşturmak, yeni iş ilişkileri yaratmak ve zaten hali hazırda olan ilişkilerinizi güçlendirmek; hepsi Linkedin’de yapabileceğiniz şeyler. Linkedin’i daha verimli şekilde kullanmak istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.

  • Sayfa Sayısı: 352
  • Yazar: Ertuğrul Belen

Pazarlama 4.0

Bazı kişiler buna karşı çıksa da mühendislerin pazarlama konusunda iyi olmaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü meslek hayatınızda hangi konumlarda çalışacağınızı, hangi yeteneklere ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz. Gelişen teknoloji ile birlikte pazarlama sanatı da değişimler gösterdi. Pazarlama 4.0’ı okuyarak bu konuda yeni yöntemler keşfedebilirsiniz.

  • Sayfa Sayısı: 224
  • Yazar: Iwan Setiawan, Hermanwan Kartajaya, Philip Kotler

Benim Gözümden Dünya | Albert Einstein

Dünyaya gelmiş en zeki insanlardan birisi şüphesiz ki Albert Einstein’dır. Peki siz dünyaya bu zeki insanın gözünden bakmayı ister miydiniz? Benim Gözümden Dünya kitabında; Albert Einstein’in bilimsel çalışmalara, hayata, yaşadığımız dünyaya dair görüşleri anlatılıyor. Bu kitabı da her mühendisin mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum.

  • Sayfa Sayısı: 115
  • Yazar: Albert Einstein

Bir Bilim Adamının Romanı

Mühendislerin okuması gereken kitaplar listesinde bir mühendisin kitabına yer vermemek olmazdı. Özellikle bu kitapta başka bir mühendisin hikayesi anlatılıyorsa.. Oğuz Atay, Bir Bilim Adamının Romanı adlı eserinde İTÜ İnşaat Fakültesinin efsane hocalarından Mustafa İnan’ın hikayesini anlatıyor. Bu arada bilmeyenler için Oğuz Atay’ın da İTÜ İnşaat Fakültesinden mezun olduğunu söyleyeyim.

  • Sayfa Sayısı: 270
  • Yazar: Oğuz Atay

Dördüncü Sanayi Devrimi

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucu başkanı Klaus Schwab tarafından kaleme alınan bu kitapta dördüncü sanayi devrimi anlatılıyor. Bu büyük teknoloji devrimini nasıl anlamalıyız, çağın gerisinde kalmamak adına hangi adımları atmalıyız sorularının cevabına Dördüncü Sanayi Devrimi adlı eserden ulaşabilirsiniz.

  • Sayfa Sayısı: 196
  • Yazar: Klaus Schwab

Sineklerin Tanrısı

İyi bir mühendis aynı zamanda iyi bir yönetici olmak zorundadır. Birlikte çalıştığı insanları tanımalı, onların neye nasıl tepki vereceklerini bilmeli ve bu yönde adımlar atmalıdır. Sineklerin Tanrısı’nı okurken insan davranışları üzerine uzun uzun düşünme fırsatı bulacaksınız. Uçak kazası sonucu ıssız bir adaya düşen ve burada yaşam mücadelesi veren bir grup gencin hikayesi anlatılıyor kitapta. Söz konusu hayatta kalmak olunca insanların ne kadar vahşileşebildiklerine tanık olacaksınız.

  • Sayfa Sayısı: 224
  • Yazar: William Golding

Dünya İçin Bir Şey Yap

Milyarlarca yıldır bize ev sahipliği yapan, bütün nimetlerini karşılıksız şekilde sunan güzel dünyamız için daha önce bir şey yaptınız mı? Kullandığımız birçok şey geri dönüştürülebilir özelliğe sahiptir. Sizin de hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler dünyamız için tahmin edemeyeceğiniz kadar faydalı olabilir. Üstelik bu değişiklikler ile tasarruf edip ekonominize de katkı sağlayabilirsiniz.

  • Sayfa Sayısı: 80
  • Yazar: Orhan Kural

Mühendislik öğrencilerinin ve mühendislerin okuması gereken kitaplar listemde en faydalı kitapları sizler için derlemeye çalıştım. Yazının başında da belirttiğim gibi hoşuma giden faydalı kitapları listeye eklemeye devam edeceğim. Siz de yorum kısmından kendi kitap önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir