Genel Mühendislik

Mühendislik Okuyacaklara Tavsiyeler | Mühendislik Okumak

mühendislik okuyacaklara tavsiyeler

Mühendislik dediğimizde aklımıza birçok tanım gelebilir fakat en genel anlamda mühendislik, problemleri çözebilmek için gerekli olan teknoloji, bilim ve matematiğin uygulanmasıdır. Mühendislik, insanın her türlü ihtiyacını karşılamak için ürün/hizmet üretmek ve üretilen ürünü sürekli iyileştirmeye çalışmaktır. Bu yazımızda mühendislik okuyacaklara tavsiyeler verirken mühendislik okumak nasıldır bunları konuşacağız.

Sizin de farkında olduğunuz gibi günümüz şartlarında iyi olmak yeterli değil. Özellikle mühendislik okumak isteyenler olarak en iyi olmak zorundasınız. Bu konu konuşulurken oldukça geniş bir perspektiften bakabilmek gerekir. Hemen mühendislik okuyacaklara özel hazırladığımız 8 maddelik geniş eylem planımıza bir göz atalım.

Mühendislik Okumak

Mühendislik okumak tahmin edeceğiniz üzere zordur. Hangi üniversitede ya da bölümde okursanız okuyun çok çalışmanız gerekir. Zira ilk olarak aile/çevre beklentisinin en üst düzeyde olduğunu hemen hissedersiniz.

Örnek vermek gerekirse makina mühendisliği okuyorsanız televizyon gibi küçük büyük fark etmeksizin makinelerin arızalarını tamir edebilmeniz, bilgisayar mühendisliği okuyorsanız bilgisayarlara format atabilmeniz, tekstil mühendisliği okuyorsanız dikik sökük gibi konuları bilmeniz beklenebilir.  Beklentileri karşılayamazsanız ise “ne biçim mühendissin sen” ya da “bir de mühendis olacaksın” sözlerine hazırlıklı olun. Ama hemen panik yapmayın bu sözleri kulak ardı edebilirsiniz çünkü tabi ki bize bunlar öğretilmeyecek.

Mühendislik okumak hayatının her alanında hesap kitap yapmaktır. Olayları analiz edebilmek, rakamlarla konuşabilmek ve her zaman gelişime açık olmaktır. Yazımızı hala okumaya devam ediyorsan sende gelişmeye hazır, nitelikli bir mühendis olmak isteyen parlak bir beyinsin. Hadi hemen mühendislik okuyacaklara tavsiyelerimize geçelim.

Mühendislik Okuyacaklara Tavsiyeler

Mühendislik okumak zor dedik fakat gelişimin içinde olmak çok güzeldir. mühendislik okuyacağım, bu alanda hiçbir şey bilmiyorum diyerek endişelenmeyin. Çünkü ilk etapta bilmeniz gereken bir şey yok. Sadece süreç içinde biraz sabırlı olmanız gerekebilir. unutmayın ki herkes sizin gibi ilk defa başlıyor. Bu sürece hızlıca adapte olmanız ve dolu dolu bir mühendis olmanız için mühendis olacaklara tavsiyeler hazırladık. Heyecanınızı anlıyorum o zaman buyurun hemen başlayalım.

Gelişime Açık Olmak

İyi bir mühendis kendini geliştirmeye açık olmalıdır. Bu madde her zaman sizi bir adım öne taşıyacaktır. Hangi bölümde okursanız okuyun gündemi, alanınızdaki gelişmeleri, öğrenmeniz gereken programları, teknolojiyi, makaleleri takip etmeniz gerekir. Sürekli bilgiye, gelişime aç olmalısınız. İş alanında fark yaratmak. yeniliklere ayak uydurmak ve değer yaratmak için gelişime açık olmalısınız.

4 tür gelişim vardır.

  • Kişisel Gelişim
  • Bedensel Gelişim
  • Zihinsel Gelişim
  • Ruhsal Gelişim.

Bu konuları bu yazımızda çok açmayacağız fakat gelişiminize her alanda katkı sağlamanız gerektiğini tavsiye ederiz.

Yabancı Dil

Mühendislik okurken ilk halletmeniz gereken konu İngilizcenizi geliştirmektir. Evet üniversiteyi kazan rahatsın dediler fakat biraz dişimizi sıkacağız. Yabancı dil öğrenmek size dünyanın kapılarını açar. İşe başlayacağınız zaman size sorulacak ilk soru İngilizce seviyenizdir. Üniversitenizin ilk yıllarında İngilizceyi halletmeniz, daha sonra ikinci bir dil öğrenme şansınızı arttırır ve bu sizi iki adım öne geçirir. İngilizce biliyor olmanın faydalarını tahmin ettiğinizi düşünüyoruz fakat yine de biz birkaç tanesini sıralayalım:

  • Yeni bir dil öğrenmek beyniniz için mükemmel bir egzersizdir. Beyninizin dinç ve zinde kalmasını sağlar. Hafızanızı güçlendirir.
  • Farklı ülkeler, farklı kültürler tanıyabilir daha fazla insanla sağlıklı iletişim kurabilirsiniz.
  • Yaptığınız araştırmalar için Türkçe kaynaklarla birlikte yabancı kaynaklar da kullanıp daha ayrıntılı bilgi toplayabilirsiniz.  

Programlama Dilleri ve Mühendislik Programları

Günümüzde İngilizce kadar programlama dili öğrenmek de dünyayı fetheden konulardan biridir. Seçtiğiniz mühendislik dalına göre öğrenmeniz gereken programlama dilleri farklılık gösterebilir. Ama her mühendislik öğrencisinin bilmesi gereken bir program var ki oda Excel. Gördüğüm birçok öğrenci ya da yeni mezun mühendis, Excel denildiğinde çok basit bir şey gibi algılıyor. Fakat Excel oldukça komplike bir program. Excel dediğimiz programın tablo yapmaktan ibaret olmadığını bilmemiz gerekiyor. Mühendislik okuyacaklara tavsiyemiz Excel’i yutun. Bu konu hakkında internette ücretli ve ücretsiz birçok kurs bulunmaktadır. Bir sonraki öğreneceğiniz programlama dilini alanınıza göre seçmenizin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.

Network Edinmek

Mühendislik okuyacaklara tavsiyeler konusunda bir diğer önemli madde ise Network edinmektir. Network edinmek mühendislik okumak isteyen adaylar için olmazsa olmazlar arasındadır. Bunun için ilk adım olarak üniversitenizden başlayabilirsiniz. Hocalarınızı tanıyın, hocalarınızın da sizi tanımalarını sağlayın. Üniversitenizdeki başka bölüm hocalarını tanıyın, konuşmaktan çekinmeyin.

Bir sosyal medya platformu var ki network edinmenin babası desek yeridir. Bahsettiğimiz platform tabi ki LinkedIn. Bu platformu daha önce duymuş olabilirsiniz. Duymadıysanız bile merak etmeyin bir şey kaçırmadınız. LinkedIn, internet dünyasındaki en büyük profesyonel ağdır. Burada merak ettiğiniz firmaları takip edebilir işe girmeyi amaçladığınız şirkette çalışan meslektaşlarınızla bağlantı kurabilir hatta iletişime geçip merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Tamamen iş dünyası ve Network edinmek için kurulmuş bir platform olduğunu unutmayın. Son olarak, LinkedIn profiliniz özgeçmişiniz kadar önemlidir.

Üniversite Kulüpleri

Üniversiteye girdiğinizde sevdiğiniz veya yoğunlaşmak istediğiniz alana göre birçok öğrenci kulübü bulabilirsiniz. Okuduğunuz bölümün kulüplerine katılabileceğiniz gibi farklı kulüplere de katılabilir hatta kendi kulübünüzü kurabilirsiniz. Bu kulüplerin öğrenciler için hem sosyal hem de iş hayatında oldukça önem taşıdığını söyleyebiliriz. Bu kulüplerin en büyük faydası öğrenciler arasında iletişimi arttırmak, kişisel yetkinliği arttırmaktır. Takım çalışmalarında bulunup iş, sanat, kariyer vb. konularda uzman kişiler ile tanışma fırsatları yakalayabilirsiniz. Kulüplerde aktif rol almayı ihmal etmeyin. Hazırlayacağınız özgeçmişlerinize katıldığınız kulüpleri ve kulüplerde yaptığınız çalışmaları, katıldığınız etkinlikleri yazabilirsiniz. Firmalar, kulüplerdeki aktif aldığınız rolleri severler.

Not Ortalaması

Bu konuda mühendis olacaklara tavsiyemiz iki türlüdür. Evet, not ortalamanızın yüksek olması size birçok alanda avantaj sağlar. Hatta özel sektörde çalışacaklar için not ortalamaları önemli değil, önemli olan nitelikleriniz deseler de bazı ismi duyulmuş sektörlerinde lider firmalar başvurularında genel ortalamalarınızı sormaktadır. Tabi ki bunu tüm firmalar için söylemek doğru olmaz. Ortalamanın önemli olduğu bir diğer konu ise yüksek lisans başvurularıdır. Yüksek lisansa başvuran mühendis adaylarının yüksek not ortalamaları onları öne geçirmektedir.

Not ortalamasından daha önemli bir şey var ki oda iş tecrübesidir. Not ortalamanızın yüksek olması sizin işinizi çok iyi bildiğinizi değil, çok iyi ders çalışmayı bildiğinizi gösterir. Firmalar için önemli olan sizin sahadaki performansınız, deneyimleriniz ve insanlarla olan uyumunuzdur. İşverenler; stratejik düşünebilme, problem çözebilme gibi yeteneklere sahip olunmasını isterler. Bu maddemizle birlikte söylemeliyiz ki zorunlu stajlarınızı kesinlikle kendiniz yapmalısınız. Naylon denilen sadece gitmiş gibi staj defterinin doldurulduğu stajları kesinlikle kabul etmemelisiniz. Saydığımız yetkinlikleri ancak bu şekilde edinebileceğimizi unutmayın. İmkanınız varsa zorunlu stajlara ek olarak gönüllü stajlar yapmak da yine sizi öne geçirecek konulardandır.

Tezler/Projeler

Bir şeyler üretmek insanı canlı ve hayatta tutan bir eylemdir. Mühendislik okumak isteyen bir üniversite öğrencisinin üretebileceği en iyi şey ortaya çıkaracağı projeler olacaktır.

Okuduğumuz bölümlerin son senesinde yaptığımız tezler bizim için zor olduğu kadarda önemlidir. Yine iş hayatında bizi öne geçirecek konular arasında olduğunu düşünüyorum. Bu sebepten tez konuları sadece dersi geçmek için seçilmemelidir. Tezler dışında da kendinize artık olarak ileri taşıyabileceğiniz projeler geliştirebilirsiniz. Bunun için daha önceden yapılmış projeleri, yazılmış makale ve tezleri okumanız işinizi çok kolaylaştıracak, yaratıcılığınızı arttıracaktır. Sürekli araştırmaktan ve okumaktan asla vazgeçmeyin.

Arkadaş Çevresi

Son olarak mühendis olmak isteyenlere tavsiye edebileceğim ve önemli bulduğum konu arkadaş çevresinin iyi seçilmesi. Duymuş olduğunuzu düşündüğüm bir yazar olan Jim Rohn der ki, “İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.” sözünden de anlayabileceğimiz gibi insanın beyni etrafındaki beyinlerle senkronize çalışmaya bayılır. Arkadaşlarınızı üretken, gelişmek isteyen, sosyal insanlardan seçerseniz, gelişiminizi kolaylaştırmış olur ve projelerinizi keyifle yaparsınız.

Mühendislik okuyacaklara tavsiyeler için kısaca söylemek istediğim birkaç tavsiyeyle birlikte konuyu kapatmak istiyorum. Derslerinizi kaçırmayın, notlarınızı kendiniz tutun, şehir dışına çıkmaktan korkmayın.

Tavsiye Yazı: Mühendislik maaşları ne kadar?

Bugün mühendislik okuyacaklara tavsiyeler vermeye ve mühendislik okumak ile ilgili fikirler oluşturmaya çalıştık. Meslektaşımız olacak adaylara şimdiden aramıza katıldıkları için mutluluk duyduğumuzu söylemek isteriz.

Mühendislik nedir?

Mühendislik, problemleri çözebilmek için gerekli olan teknoloji, bilim ve matematiğin uygulanmasıdır. Mühendislik, insanın her türlü ihtiyacını karşılamak için ürün/hizmet üretmek, üretilen ürünü sürekli iyileştirmeye çalışmaktır.

Nasıl mühendis olunur?

Mühendis olmak isteyen kişilerin düzenlenen üniversite sınavlarına katılması ve sayısal yani matematik ile fen bilimleri derslerinin sorulduğu üniversite sınavından en düşük 300000 başarı sıralamasını elde etmesi gerekir. Bu sıralamayı gerçekleştiremeyen öğrenciler kaliteli mühendislik bölümlerini tercih edemez. Puanlarının tutması halinde 4 yıl ile 5 yıl aralığında eğitim alacak olan adaylar okullarının sonunda mühendislik fakültesi diplomalarını almaktadır.

Mühendislik okumak zor mu?

Mühendislik okumak zor bir olaydır. Hangi üniversitede ya da bölümde okursanız okuyun zordur. Zira ilk olarak aile/çevre beklentisinin en üst düzeyde olduğunu hemen hissedersiniz. Fakat hemen paniklemeyin. Güzel bir dört yıl için tavsiyelerimiz var.

Mühendislik maaşları ne kadardır?

Devlette mühendis olmanın yolu KPSS’den yüksek bir puan almak ve atanmaktan geçer. Atamanız mühendis olarak gerçekleşti ise 6000 TL civarında bir maaş ile işe başlarsınız. Özel sektörde mühendislik maaşları 3.000 TL’den 30.000 TL’ye kadar değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle özel sektör mühendis maaşları için genelleme yapmak doğru değildir. Çünkü alacağınız maaş mühendis olduğunuz bölüme, sahip olduğunuz deneyime, çalıştığınız firma yapısına ve kişisel bilgi ve donanımlara göre değişebilir. Kendi branşınıza ait özel sektör mühendis maaşları için listeden bölümünüzü seçip detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Mühendislik Dersleri Nelerdir?

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Türk Dili
Yabancı Dil
Lineer Cebir
Genel Fizik
Genel Kimya
Matematik
Diferansiyel Denklemler
Mühendislik bölümlerinde yukarıda saydığımız gibi ortak dersler bulunmakla birlikte her mühendislik bölümü için ayrı alan dersleri bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Tam üniversite tercih ve Araştırma zamanında gelen güzel bir makale olmuş teşekkür ederiz

  2. Tam ihtiyaç duyulan zamanda ⭐️
    Emeğinize sağlık yazı çok güzel ve açıklayıcı olmuş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu